Гостьова лекція для аспірантів та магістрантів ОС204

12 травня 2023 року у межах викладання освітньої компоненти «Спеціальні інформаційні системи і технології» (викладач – проф. КРАМАРЕНКО С.С.) відбулася гостьова лекція для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Доктор філософії» факультету ТВППТСБ Миколаївського національного аграрного університету. Лекцію на тему «Селекція тварин за використання ДНК-маркерів і лінійних  моделей» прочитав доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, професор кафедри технології виробництва продукції тваринництва Полтавського державного аграрного університету Павло Анатолійович ВАЩЕНКО. Враховуючивелику зацікавленість тематикою, на лекції також були присутні здобувачі вищої освіти СВО «Магістр» ОС204, які в цьому семестрі вивчають дисципліну «Спеціальна генетика» (викладач – доц. КАРАТЄЄВА О.І.).
Павло Анатолійович ознайомив присутніх на лекції здобувачів вищої освіти із проблемами оцінки племінної цінності у провідних господарствах України з молочного скотарства, свинарства та птахівництва. При цьому підкреслив, що зараз для нашої країни є певне відставання від решти країн світу, де давно вже використовують практику оцінки тварин за генотипом на підставі генетичних маркерів (SNP та тетрануклеотидів). Крім того, ним було представлено переваги використання лінійних моделей у свинарстві (і, насамперед, моделі BLUP) на результатах власних досліджень.
Наприкінці лекції було вирішено продовжити практику взаємних  гостьових лекцій для магістрантів та аспірантів ОС 204 із питань селекції і генетики тварин викладачами Миколаївського НАУ та Полтавського ДАУ.








Проф. Крамаренко С.С.
Доц. Каратєєва О.І.

 

факультет ТВППТСБ,кафедра біотехнології та біоінженерії

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget