Гостьова лекція із «Біології продуктивності сільськогосподарських тварин»

18 жовтня 2022 року згідно із планом залучення до викладання лекційного матеріалу та проведення експрес-курсів у І семестрі 2022-2023 н.р. провідними українськими та закордонними науковцями на факультеті ТВППТСБ у межах дисципліни «Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин» було прочитано гостьову лекцію здобувачам вищої освіти І курсу СВО «Магістр» освітньої спеціальності 204 «Технологія ВППТСБ» на тему: «Етологічні особливості формування продуктивності свиней в межах концепції благополуччя». У ролі лектора було запрошено професора кафедри біології тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктора сільськогосподарських наук, професора Анну Василівну ЛИХАЧ.

Анна Василівна ознайомила здобувачів із документальною базою, що регламентує допустимі вимоги до благополуччя с.-г тварин, надала визначення поняття «благополуччя» (animal welfare) відповідно до різних підходів, а також зміст концепції «П’яти свобод». Особливу увагу Анною Василівною було приділено мінімальним стандартам захисту свиней. 

Під час другої частини своєї лекції Анна Василівна розглянула практичні аспекти запровадження елементів прикладної етології у тваринництві в цілому і, особливо, у свинарстві. Дуже цікавими для здобувачів стали результати власних досліджень Анни Василівни щодо впливу «іграшок» на особливості формування поведінкових патернів поросят, концентрацію в крові гормонів серотоніну та кортизолу, а також їх продуктивність.

Наприкінці лекції Анна Василівна продемонструвала сучасні напрямки етологічних досліджень, що включають у себе елементи «штучного інтелекту» та базуються на теорії нейромереж. 










Професор кафедри біотехнології та біоінженерії МНАУ, 

доктор біологічних наук, професор 

Сергій КРАМАРЕНКО

 

факультет ТВППТСБ,кафедра біотехнології та біоінженерії

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget