Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості»

Вщухли перші емоції, переосмислились розглянуті теми, продумались можливі напрямки наукових досліджень, і, як завжди – вперед, незважаючи на обстріли, відсутність електропостачання, інтернету, постійний стрес. Життя не зупиняється. Ми рухаємося назустріч нашому сонячному майбутньому під мирним небом.

Так, 20-21 жовтня 2022 року на кафедрі переробки продукції тваринництва та харчових технологій проходила Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості». Від імені ректорату з вітальною промовою виступила проректор з навчально-педагогічної та виховної роботи Миколаївського НАУ Наталія ШАРАТА, яка наголосила на актуальності даного заходу в умовах сьогодення та побажала всім учасникам конференції плідної праці і мирного неба у вільній Україні. Під час конференції було заслухано і обговорено багато цікавих тем. Зважаючи на проблеми сьогодення, основний акцент був зроблений на харчуванні і розробці нових збалансованих продуктів для різних верств населення, в тому числі, наших військових.

Особливості виробництва функціональних м’ясних продуктів, збагачених продуктами вторинної переробки із льону, були презентовані доцентом кафедри харчових технологій та мікробіології Вінницького національного аграрного університету, кандидатом с.-г. наук, доцентом Н.В. Новгородською. 

Особливостями і можливостями використання ультразвукових кавітаційних технологій у харчовій промисловості поділилася завідувачка кафедри харчових технологій та мікробіології Вінницького національного аграрного університету, доктор техн. наук, доцент І.М. Берник. 

Про нетрадиційне для розуміння європейського жителя використання грибів, розповіла Нан Хайцзюнь, аспірант 4 року навчання Сумського національного університету, дослідник Хенаньського університету харчових технологій (Китай). Дослідження проводяться під керівництвом доцента кафедри технології харчування Т.М. Степановою.

В умовах війни, боєздатність особового складу Збройних Сил України забезпечується задоволенням природних потреб, основною з яких є повноцінне харчування. Тому тема, яку розглянула в своїй доповіді доцент кафедри переробки продукції тваринництва та харчових технологій Миколаївського національного аграрного університету, О.М. Савінок – «Проблеми харчування військовослужбовців в умовах ведення активних бойових дій», є дуже актуальною і першочерговою для вивчення і реалізації. 

У контексті основного фокусу освітньо-професійної програми, за якою навчаються в МНАУ харчовики, були презентовані напрями досліджень здобувачів вищої освіти СВО «Магістр» спеціальності 181-«Харчові технології» Миколаївського НАУ Шуміловою Іриною – «Особливості харчування людей із розладами харчової поведінки», Водовозовим Антоном – «Технологія виробництва енергетичних протеїнових батончиків», Труш Єлизаветою – «Нетрадиційна сировина для виробництва йогуртів».

Групою здобувачів вищої освіти 4 курсу Негреско Анною, Борисовою Анастасією, Головенко Оленою, Святелик Катериною, Зелінською Евеліною, Павлійчуком Іваном була озвучена проблема, яка в подальшому може призвести до появи значної кількості хронічних захворювань у населення України. Студенти досліджували свої щоденні раціони харчування в умовах перебування в зоні активних бойових дій. Ними і було виявлено, що калорійність добового раціону всіх учасників цього пасивного експерименту була ледь більшою ніж 50 %. Враховуючи незбалансованість такого харчування і вік наших дослідників, можна передбачити порушення обмінних процесів і появу хронічних захворювань. 

Відповідно до тематичних напрямків конференції, були представлені інші цікаві доповіді.

За традицією, кожна конференція приймає своє рішення, відповідно до основних проблем, розглянутих і обговорених. Одноголосно була прийнята пропозиція організаторів конференції: – «В межах ЗВО, представники яких брали участь у конференції, активізувати наукові дослідження, пов’язані із розробкою збалансованих продуктів харчування для різних верств населення, зокрема, для військовослужбовців; долучити споріднені кафедри інших навчальних закладів для участі в реалізації проблем розглянутої теми; підготувати та надати, розроблені загальними зусиллями технології і рецептури продуктів, до розгляду і аналізу Міністерству оборони України з метою забезпечення повноцінним харчуванням захисників України».








Доцент кафедри переробки продукції тваринництва

та харчових технологій Оксана САВІНОК

факультет ТВППТСБ,кафедра переробки продукції тваринництва та харчових технологій

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget