V Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво»

19 жовтня 2022 р. на базі кафедри рослинництва та садово-паркового господарства факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету пройшла V Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво». Захід відбувся за підтримки Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України (м. Одеса, Україна), Полтавського державного аграрного університету (м. Полтава, Україна), Науково-дослідного інституту польових культур «Selectia» (м. Бельц, Республіка Молдова),  Латвійського університету природничих наук і технологій (м. Рига, Латвія), Інституту прикладної біотехнології (м. Київ, Україна), Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна), Вінницького національного аграрного університету (м. Вінниця, Україна), Подільського державного університету (м. Камянець-Подільський, Україна), Резекненської академії технологій (м. Резекне, Латвія), Херсонського державного аграрно-економічного університету (м. Кропивницький, Україна),  Одеського державного аграрного університету (м. Одеса, Україна) та Сумського національного аграрного університету (м. Суми, Україна). 

З вітальним словом до учасників Міжнародної конференції звернулися доктор педагогічних наук, проректор із науково-педагогічної та виховної роботи і підвищення кваліфікації Миколаївського НАУ Наталія ШАРАТА та доктор сільськогосподарських наук, декан факультету агротехнологій Миколаївського НАУ Антоніна ДРОБІТЬКО. Модератором заходу виступив Олег КОВАЛЕНКО, доктор сільськогосподарських наук, доцент кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського НАУ.

З історичного здобутку української аграрної науки, а саме доповіддю про видатного українського вченого Анастаса Єгоровича Зайкевича розпочали Конференцію представники Полтавського державного аграрного університету: доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова Сергій ПОСПЄЛОВ та доцент кафедри захисту рослин Віктор САМОРОДОВ. 

В подальшому модератор надав слово доповідачам-науковцям з ближнього зарубіжжя, з країн які надають Україні допомогу та всебічно її підтримують в ці тяжкі для нас часи (Молдова, Латвія та Польща).

Борис БОІНЧАН, доктор хабілітат сільськогосподарських наук, професор, директор  Науково-дослідного інституту польових культур «Selectia» (м. Бельц, Молдова) виступив з проблемною темою сільськогосподарського сьогодення щодо родючості ґрунтів «Здоровий ґрунт, як основа сталого та стійкого сільського господарства».

Керівниця лісового ботанічного саду «Маршево» (Лісничий округ Гданськ, Польща), доктор біологічних наук Джоана БЛОХ-ОРЛОВСЬКА розповіла про рослинні угрупування північної Польщі, які використовується у формуванні заповідної зони, проведенням наукових досліджень та просвітницької роботи з населенням.

З темою: «Вплив біогазу дигестату, деревної золи та їх сумішей на урожайність та якість пшениці озимої» виступили представники Латвійського університету природничих наук і технологій (м. Рига, Латвія) доктор сільськогосподарських наук, професор Олександр АДАМОВИЧ та аспірант Ріхардс БЕРКІС.

Лієна ПОЙША, доктор сільськогосподарських наук, Резекненська технологічна академія (м. Резекне, Латвія) виступила з доповіддю про культуру льону олійного та перспективи його використання. 

Співдоповідачем Джоани БЛОХ-ОРЛОВСЬКОЇ, Олександра АДАМОВИЧА та Лієни ПОЙШИ виступила доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Лідія АНТИПОВА.

Після виступу іноземних колег слово було надане завідувачу відділу селекції Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України (м. Одеса, Україна), доктору сільськогосподарських наук, старшому науковому співробітнику Тетяні МАРЧЕНКО. Набір досліджуваних установою культур згідно доповіді «Створення нових високотехнологічних сортів та гібридів нішевих культур в інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН» дуже зацікавило слухачів, тому що з деякими із них присутні не були навіть знайомі.

Світлана КОРСУН, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник ТОВ «Інститут прикладної біотехнології» (Київ, Україна) як представник компанії БТУ-Центр, що є надійним партнером Миколаївського національного аграрного університету, виступила з доповіддю «Біологічні аспекти удосконалення сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур» в якій надала інформацію про застосування нових біопрепаратів в технологіях вирощування польових культур.

Світлана ПЕТРЕНКО, доцент кафедри садівництва,  виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету, старший науковий співробітник лабораторії інтродукції та селекції малопоширених плодових, декоративних та ароматичних рослин Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України (Одеса, Україна), доповіла про наукові дослідження з хлорелою та проморфо-біологічні і технологічні характеристики різних сортів мигдалю з метою отримання олійно-жирової продукції.

Захід пройшов в активній формі з великою кількістю запитань та полеміки щодо матеріалу спікерів. Були запропоновані подальші проведення заходів у форматі сумісного виконання наукових досліджень та проведення суспільних заходів.

Факультет агротехнологій вдячний викладачам кафедри іноземних мов, зокрема кандидату філологічних наук, доценту Катерині ТІШЕЧКІНІЙ, та викладачу кафедри Яні ГЕКАЛО за участь у конференції та переклад доповідей іноземних колег!

Щиро дякуємо всім доповідачам та учасникам конференції за цікаві доповіді і запитання, бажаємо всім мирного неба і якнайшвидшої перемоги, а також нових наукових здобутків!













Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget