Виступ професора Байнчан на форумі

 Проведення МНАУ міжнародного форуму 26.05.2022 року «Інноваційно-інвестиційний розвиток аграрного сектору – запорука продовольчої безпеки країни» викликало неабиякий інтерес серед науковців не тільки України, а і всього Світу. Дійсно проблеми продовольчої небезпеки нагальна для України в умовах війни, нагальна для Світу в умовах продовольчої кризи, яка виникла в результаті російсько-української війни.

Серед доповідей іноземних вчених слід зазначити виступ видатного молдовського вченого, директора Державного науково-дослідного інституту польових культур «Селекція» (Республіка Молдова) професора Бориса Бойнчан. Виступ був присвячений проблемі генетично модифікованих організмів (ГМО).

Професор Бойнчан у виступі заявив, що переваги ГМО, які заявлені трансконтинентальними компаніями (вища врожайність; краща адаптація до кліматичних змін; менше споживання пестицидів тощо) не виправдовуються на практиці. ГМО-культури виявилися більш токсичними та алергенними для організму людини у порівнянні з натуральними культурами; більш вразливий до економічних криз та глобального потепління; менш корисними для біорізноманіття як на поверхні, так і всередині ґрунту та непридатними для забезпечення продовольчої безпеки та зниження рівня бідності тощо. Селекція сільськогосподарських культур за допомогою класичних методів має більше переваг у підтримці біорізноманіття та потенціалу врожайності, ніж трансгенні методи. Фундаментальним рішенням для переходу до більш сталого сільського господарства є структурні зміни для всієї екосистеми на рівні ландшафту, включаючи стійке та стійке управління ґрунтами, здатне надавати екосистемні та соціальні послуги.



Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget