Допомога бджолиним сім’ям наприкінці зимівлі

У бджільництві сьогодні немає більш важливого завдання, ніж постійна турбота про зимівлю бджолиних сімей і підготовку пасік до активного сезону.
На пасіці настав другий період зимівлі. Це дуже відповідальній період, від якого залежить сприятлива зимівля бджолиних сімей. Від результатів зимівлі залежить розвиток сімей навесні та їх продуктивність. 
Як правило, бджолині сім’ї, що погано перезимували, до весни слабіють, вражаються різними хворобами, а часом і гинуть. На результати зимівлі бджіл впливають не лише осіння підготовка до зимівлі, але і умови зимового утримання , а також своєчасне виявлення причин погіршення стану сімей, ліквідація їх і допомога сім’ям.
Зимівля бджіл в цьому році проходить напружено. Суха осінь, відсутність підтримуючого взятку, пізній розвиток сімей, зима з різким коливанням температури, нестабільна температура в гніздах, потребує правильно визначити стан сімей і надати бджолам допомогу, щоб не допустить їх загибелі.
11 лютого, співробітники кафедри технології виробництва продукції тваринництва факультету ТВППТСБ, доцент В.Д. Іванова та старший викладач О.І. Ващенко разом зі студентами освітньої спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза» у межах проведення виїзного заняття з дисципліни «Етологія сільськогосподарських тварин» провели виїзд на пасіку. При температурі повітря 7 ͦ С бджоли знаходилися в активному стані, поводилися доволі агресивно, в деяких сім’ях виявлена підозра на нозематоз. Спеціалісти відібрали проби бджіл на виявлення нозематозу, визначення маси бджіл і маси заднього відділу кишківника. Гнізда сімей поповнили кормом. На верхні планки стільників поклали канді – суміш меду та цукрової пудри. Прочистили льотки від підмору, щоб відновити вентиляцію в гніздах бджіл. Внаслідок частих дощів підвищилася вологість. Підняли задні стінки вуликів, щоб не затікала вода в льотки. Поки що зимівля на навчально-дослідно-виробничій пасіці МНАУ проходить добре, з невеликими відхиленнями. 







Доцент кафедри ТВПТ В.Д. Іванова

 

факультет ТВППТСБ,кафедра ТВПТ

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget