Участь студентів факультету агротехнологій у фотовиставці Національного антарктичного наукового центру

10 травня 2024 року здобувачі вищої освіти 1 курсу факультету агротехнологій СВО «Бакалавр» спеціальності 201 Агрономія денної форми навчання, в межах вивчення навчальної дисципліни «Ботаніка», відвідали відкриття фотовиставки Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність», яка присвячена закінченню 28-ої Української антарктичної експедиції, учасники якої повернулися в Україну. В експозиції крім 27 фото, на яких зображено надзвичайну природу крижаного континенту та моменти з життя й роботи українських полярників та полярниць, представлено також експонати із запасників Музею суднобудування і флоту. 

На відкритті виставки був присутній Євген Дикий, керівник НАНЦ, учасник АТО/ССО, який розповів про історію дослідження південного материка, про передачу незалежній Україні антарктичної станції, напрямки наукових досліджень. Це, зокрема, підвищення рівня моря, формування глибоководних течій, зміни океанічної циркуляції та клімату, вивчення зміни флори і фауни, зменшення крижаного щита, дослідження розповсюдження силіконів в Антарктиці. Він повідомив, що виставка присвячена 25-річній роботі українців у дослідженнях Антарктиди, людям, які там працюють і які захищають нашу державу. З початку повномасштабного вторгнення до лав ЗСУ приєдналися 25 українських полярників, тому нині на станції знаходяться лише 14 людей. Головна ціль проєкту – оцінити вплив на Землю ключових процесів, які відбуваються на Антарктичному льодовиковому щиті та у Південному океані. 

До виступу долучився наш земляк Андрій Зотов – полярник, гідробіолог, який захищав Україну під час АТО та повномасштабного вторгнення рф. Він був учасником останньої експедиції в Антарктику й поділився своїми враженнями про дослідження з борту «Ноосфери». 

Українське науково-дослідницьке судно «Ноосфера» завершило третій антарктичний сезон. До Антарктики судно вийшло 15 березня 2024 року. На його борту була команда річної 29-ї Української антарктичної експедиції, вантажі для її зимівлі, а також науковці сезонної експедиції з України та інших країн. Пізно ввечері 8 травня 2024 року воно пришвартувалося у порту Кейптауна (ПАР).

Здобувачі вищої освіти активно взяли участь у спілкуванні, ставили змістовні питання щодо поширення окремих представників флори, різноманіття водоростей та бактерій. Слід зазначити, що студенти дуже зацікавилися тим, як стати учасником наступних експедицій.

Щиро дякуємо організаторам фотовиставки за цікаві експонати і доповіді! 











Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget