VI Всеукраїнська науково-практична конференція «Українознавчий вимір у сучасній науці: гуманітарний аспект»

29 квітня 2022 року відбулася VI Всеукраїнська науково-практична конференція «Українознавчий вимір у сучасній науці: гуманітарний аспект»!

11 років тому науково-педагогічний колектив кафедри українознавства Миколаївського національного аграрного університету ініціював проведення кожні два роки Всеукраїнської науково-практичної конференції, на якій обговорюються актуальні питання, з-поміж яких: інноваційні підходи в методиці викладання гуманітарних дисциплін у закладах вищої освіти різних профілів; формування національного менталітету; проблеми  функціонування української мови та шляхи їх вирішення; дослідження історії України, дослідження феномену української культури; дослідження спадщини видатного українського генія Тараса Шевченка. Метою заходу є привернення уваги науковців, студентської молоді до найважливіших мовних питань та всебічний розгляд підходів до їх вирішення.

Відкрила конференцію проректор із науково-педагогічної і виховної роботи та підвищення кваліфікації, доцент кафедри українознавства Наталія Шарата, привітавши учасників конференції та побажавши успішної роботи, генерації нових ідей в контексті вирішення актуальних мовних проблем. Приєднався до участі у конференції Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який  виступив із ініціативою щодо питання деколонізації та запросив колектив кафедри українознавства долучатися до цього процесу.

Участь у конференції взяли науково-педагогічні працівники кафедри українознавства та студентська молодь, представивши результати своїх досліджень на актуальні теми сьогодення, зокрема:

1. Кравченко Тетяна, к.філол.н, доцентка «Агроекономічні терміни – запозичення як словотвірна база для складання слів».

2. Рурик Галина «Лідерство – шлях до майбуття».

3. Березовська Тетяна, к.і.н., доцентка «Особливості кулінарної справи міста Миколаїв у ХІХ ст.».

4. Побережець Ганна, к.і.н. «Творчість В’ячеслава Чорновола на зламі подій 50-60 рр. ХХ ст.».

5. Мельніченко Юлія, асистентка «Мова ЗМІ як засіб протидії інформаційній агресії ворога».

6. Борисова-Ярига Аліна, аспірантка «Сутність терміна «туризм».

7. Василенко Марина «Волонтерство як стратегія розвитку молодіжного лідерства в Миколаївському НАУ».

8. Неделіковська Катерина «Гендерна рівність та жіноче лідерство».

9. Краснокутська Лілія «Національна проблематика у творчості Тараса Шевченка».

10. Добровольська Поліна «Послання Шевченка «Мертвим, живим, і ненародженим».

11. Баглюк Уляна «Ситуаційне лідерство і навчання: навіщо студенту володіти різними стилями керівництва».

12. Таранець Єва «Міфологічні образи в історичному фольклорі».

13. Ященко Артем «Фальсифікація складу героїв десантної операції під командуванням старшого лейтенанта К. Ольшанського».

14. Баранюк Дмитро «Історія протистояння України і Росії».

За підсумками роботи конференції було одноголосно ухвалено резолюцію, зокрема:

1. Засвідчити репрезентативність учасників конференції, відповідність порушених питань і високий науково-практичний рівень поданих доповідей.

2.  Підкреслити, що конференція, яка вшосте проводиться кафедрою українознавства МНАУ поступово перетворюється у своєрідний індикатор розвитку гуманітарних аспектів на Півдні України.  

3. Відзначити важливість проведення аналогічних академічних ініціатив з євроінтеграційної та гуманітарної тематики та зосередитися на проведенні більш прикладних за своїм характером заходів, на кшталт практикумів чи тренінгів.  

4. Зосередити більшу увагу на взаємодії з науковцями інших регіонів та іноземними партнерами.

5. Продовжувати активне висвітлення доробку українських молодих дослідників, використовуючи різний інструментарій, зокрема за допомогою соціальних мереж, з метою збільшити обізнаність українського суспільства з цікавими фактами з історії, культури, етнографії, сучасного лідерства, мови та методики її викладання.

6. Зосередити увагу під час роботи наступної конференції на розробці стратегії законодавчого захисту української мови як майбутньої мови європейського союзу.

7. Науково-педагогічним працівникам кафедри українознавства долучитися до питання деколонізації.

8. Поінформувати про резолюцію конференції відповідні інституції, науково-педагогічні колективи університетів та усіх зацікавлених гуманітарною тематикою.

 
















кафедра українознавства

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget