Онлайн засідання науково-методичної ради з розгляду та обговорення навчальних планів освітніх програм університету

Карантинні обмеження значно посилили виклики, які стоять перед закладами освіти Миколаївщини, але жодним чином не повинні впливати на якість надання освітніх послуг. Організація дистанційного навчання у Миколаївському національному аграрному університеті у повній мірі забезпечує регулярну та змістовну взаємодію всіх учасників освітнього процесу. 

З урахуванням обмежувальних заходів щодо COVID-19, планове засідання науково-методичної ради Миколаївського національного аграрного університету 24 березня 2021 року відбулося у форматі відеоконференції на основі платформи Zoom. На порядок денний засідання було винесено питання щодо розгляду і схвалення навчальних планів та робочих (семестрових) навчальних планів і графіків освітнього процесу на 2021/2022 навчальний рік для факультетів університету, відділу аспірантури та ТЕК Миколаївського НАУ.

У своїх доповідях декани факультетів зазначили, що навчальні плани на 2021/2022 навчальний рік підготовлено відповідно до Закону України «Про вищу освіту», стандартів вищої освіти, інших нормативних документів МОН України, врахувавши пропозиції внутрішніх та зовнішніх стейкхолдерів щодо їхньої змістовності. Так, при розробці навчальних планів враховано рекомендації МОН України щодо змішаного навчання через поширення коронавірусної хвороби Covid-19 та встановлено тижневе аудиторне навантаження для здобувачів денної форми навчання на рівні 26-34 годин. Також у навчальних планів враховано, що у наступному навчальному році продовжується набір на навчання за початковим рівнем (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр та збільшення кількість спеціальностей для вступу на заочну форму навчання.

Деканами факультетів було наголошено, що каталоги навчальних дисциплін є доступними для здобувачів вищої освіти, що забезпечує їхнє право вибору навчальних дисциплін у межах, які передбачено варіативною компонентою освітньої програми в обсязі не менше 25 % від загальної кількості кредитів ECTS. В організації освітньої діяльності актуальними є питання проведення стажування (практичної підготовки) в умовах виробництва, за кордоном, мовна підготовка, дуальна форма здобуття освіти, співпраця зі стейкхолдерами у забезпеченні права на академічну мобільність учасників освітнього процесу, що також враховано у навчальних планах.

За результатами обговорення окресленого питання членами науково-методичної ради було прийнято рішення рекомендувати вченій раді університету схвалити навчальні плани та робочі (семестрові) навчальні плани для здобувачів вищої освіти очної (денної) і заочної форм навчання та графіки освітнього процесу на 2021/2022 навчальний рік.

Значну увагу на засідання науково-методичної ради було приділено питанню затребуваності та працевлаштуванню випускників університету, що є одним із показників якості вищої освіти. Так, в університеті забезпечується постійний моніторинг стану працевлаштування випускників. Керівник Центру працевлаштування випускників МНАУ Біліченко О.С. зазначив, що у 2020 році на перше робоче місце розподілено 98% випускників, із них 97% працевлаштовані на посади, що безпосередньо відповідають отриманій спеціальності.

Про роботу, яка проводиться на факультетах університету щодо сприяння працевлаштуванню випускників, доповіли заступники деканів з навчальної роботи. Слід відмітити, що університет тісно співпрацює з Миколаївським регіональним центром зайнятості, Департаментом освіти і науки, Департаментом агропромислового розвитку Миколаївської ОДА, неурядовими організаціями, що опікуються питаннями працевлаштування молоді, та постійно отримує корисну й актуальну інформацію щодо вакансій та програм стажування.

Підводячи підсумки засідання, голова науково-методичної ради професор Бабенко Дмитро Володимирович окреслив напрями подальшої роботи щодо підготовки до наступного навчального року, побажав всім міцного здоровʼя та плідної праці.



Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget