Проведення неформальних освітньо-наукових заходів на обліково-фінансовому факультеті

 

За участі здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників було заплановано проведення щорічного тематичного«круглого столу» до Всесвітнього Дня Землі. Тематика заходу є достатньо широкою та враховує глобальні процеси та явища – ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ, ЗАГРОЗИ, МОЖЛИВОСТІ НА ЗАСАДАХ РЕЗУЛЬТАТИВНОГО ПАРТНЕРСТВА.

22 квітня – Всесвітній День Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Вперше День Землі був відзначений у 1970 році, і з того часу його проводять щороку 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.
Цікавою є історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска на півночі американського континенту, який наприкінці ХІХ століття, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їхнього опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев. Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева. Успіх першої акції, що відбулася 22 квітня 1970 року в США, надихнув організаторів на проведення «Тижня Землі» як щорічних заходів з благоустрою територій. Ініціатива була підтримана населенням і набула популярності. На хвилі громадської і політичної активності, завдяки проведенню Дня Землі у США, було прийнято закони та інші акти з питань охорони навколишнього природного середовища (зокрема Акт про чисте повітря).
Генеральний секретар ООН підписав спеціальний дозвіл, присвячений цій події. Україна прагне стати повноцінним учасником провідних світових процесів і реформування економіки з урахуванням екологічних аспектів. Дбайливе ставлення до природи, навколишнього природного середовища – важливий крок на цьому шляху. Для забезпечення істотного поліпшення стану довкілля, поєднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств, установ, широких верств населення у вирішенні екологічних завдань, відродження традицій українського народу щодо шанобливого ставлення до навколишнього природного середовища в країні щороку у квітні–травні протягом місяця проводять заходи з озеленення та благоустрою територій (за інформацією Всесвітньої екологічної Ліги — https://www.ecoleague.net/forumy-konferentsii-kruhli-stoly-seminary/ekolohichnyi-kalendar/kviten/item/333-vsesvitnii-den-zemli).
Доповідачі звернули увагу на важливі й актуальні питання сучасного світу: права та свободи людини, у тому числі людини з обмеженими фізичними можливостями; напрями екологізації виробництв та окремих техніко-технологічних процесів, результативне та відповідальне партнерство; нейтралізація глобальних кліматичних загроз; обмеження фінансування проєктів у екологічній сфері через направлення коштів на боротьбу із пандемією у 2020 та 2021 роках; діяльність міжнародних організацій, відповідальності за рішення у соціально-економічній та екологічній сферах; напрями глобального розвитку; громадська діяльність та пріоритети екологічної освіти.  
Глобальні орієнтири розвитку повинні бути зорієнтовані на збереження сфери існування людства! Пандемія змінила фінансування екологічних заходів, але не зупинила ініціативність громадськості.
Дякуємо усім учасникам за ініціативність!
За результати наукових досліджень сформовано збірку тез. 




Деканат обліково-фінансового факультету

обліково-фінансовий факультет

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget