Права людини і ВІЛ/СНІД

Сьогодні, навіть більше ніж колись, проблему ВІЛ та СНІДУ необхідно розглядати в контексті захисту прав людини. Саме тому доцентом кафедри ПУАіМЕ Л.Ю. Прогонюк було проведено бесіду-обговорення на факультеті менеджменту зі здобувачами вищої освіти на актуальну тему сьогодення «Захист прав людини у сфері ВІЛ/СНІДу»
Перші випадки захворювання на СНІД були виявлені в 1981 році, а відтоді не викликає сумніву те, що стигматизація та дискримінація носіїв ВІЛ і хворих на СНІД є основними перешкодами для проведення профілактичних заходів у боротьбі з ВІЛ, здійснення догляду та лікування спричиняє гендерну нерівність. Такі реалії сприяють щорічному зростанню кількості інфікованих.
Якщо в контексті захисту прав людини інформувати про зміст національної програми протидії ВІЛ, незахищеність перед зараженням цієї хвороби зменшується і ВІЛ-інфіковані можуть жити гідно. Адже інфіковані повинні мати повний спектр визнаних і забезпечених на міжнародному рівні прав. Серед них право на: вибір місця проживання, пошук і отримання притулку, медичну допомогу, свободу думки та слова, умови праці, шлюб та створення сім’ї, доступність освіти тощо.
У багатьох країнах розробляється законодавча база, спрямована на регламентацію різних аспектів прав людини в галузі ВІЛ/СНІДу, Україна не є виключенням. Доповідач ознайомив слухачів з низкою керівних документів щодо протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні та на міжнародному рівні.
Отже, ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. ВІЛ-позитивна людина має право вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію і освіту. Людина має право жити!

 



факультет менеджменту,кафедра публічного управління та адміністрування і міжнародної економіки

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget