Робоча зустріч ФАО щодо розробки типової магістерської програми з консолідації земель

Регіональним офісом у Європі та Центральній Азії Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO REU) у травні 2022 року була запроваджена нова ініціатива стосовно розбудови потенціалу університетів щодо навчання з консолідації земель та земельного банкінгу. До цієї ініціативи були залучені провідні університети, що здійснюють підготовку інженерів-землевпорядників та мають досвід або потенціал до запровадження типового магістерського курсу з консолідації земель та земельного банкінгу, який буде використовуватися як рекомендований матеріал закладами освіти Європи та Центральної Азії. Така ініціатива є продовженням проєктної роботи FAO REU в країнах Європи та Центральної Азії з розробки Правничого посібника FAO REU щодо консолідації земель (2020) і дослідження FAO REU щодо земельного банкінгу (2022).

Основною метою ініціативи є сприяння співробітництву між країнами та університетами для покращення якості освітніх програм, особливо у питаннях навчання процедури проведення консолідації земель та земельного банкінгу, а також запровадження практики безперервного навчання для фахівців у сфері геодезії та землеустрою, які беруть участь у реалізації проєктів з консолідації земель та земельного банкінгу. FAO REU була створена робоча група, що складається з 18 членів із 14 університетів та 12 країн Європи. До складу цієї групи включений професор кафедри землеробства, геодезії та землеустрою факультету агротехнологій, професор Андрій Попов.

Протягом 24-25 листопада 2022 року в офісі FAO REU в Будапешті (Угорщина) було проведено першу очну робочу зустріч щодо обговорення першої версії типового магістерського курсу з консолідації земель та земельного банкінгу. Під час такого обговорення з презентаціями та пропозиціями виступили спеціалісти FAO REU із землеволодіння Мортен Хартвігсен та Максим Горган, а також міжнародний консультант FAO REU із землеволодіння Ґедрюс Пасакарніс, який безпосередньо провів оцінку необхідності щодо розвитку потенціалу університетів у навчанні з консолідації земель та земельного банкінгу. Власним досвідом у викладанні консолідації земель поділилися представники таких європейських університетів, як Університету природних ресурсів і наук про життя (Австрія), Естонського університету природничих наук, Академії сільського господарства Університету Вітовта Великого (Литва), Технічного університету Молдови, Університету св. Кирила і Мефодія (Північна Македонія), Варшавського технологічного університету, Університету сільського господарства в Кракові, Люблянського університету, Технічного університету Коньї (Туреччина). 

Досвід України у підготовці інженерів-землевпорядників та актуальності запровадження магістерського курсу з консолідації земель презентували професори Андрій Попов із Миколаївського національного аграрного університету та Тарас Євсюков із НУБіП України.

За результатами семінару FAO REU на березень 2023 року планується публікація типового магістерського курсу / навчального плану із консолідації земель та земельного банкінгу.








Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget