Миколаївський НАУ організував якісний освітній процес в онлайн режимі

 У світі поширюється пандемія COVID-19 вже 191 країна світу змушена перевести своїх студентів на навчання дистанційно. Особливо нагально це питання постало у зв’язку із переходом міста Миколаїв до «червоної карантинної зони». Тож, із 26 жовтня 2020 року в Миколаївському національному аграрному університеті студенти повністю переведені на дистанційну форму організації освітнього процесу.

Актуальним є питання використання дистанційних технологій під час проведення заходів з неформальної та інформальної освіти.

Форми неформальної освіти: очна (тренінги, майстер-класи, семінари, майстерні тощо), дистанційна (дистанційні курси, вебінари).

Форми інформальної освіти: одноразові лекції, відеоуроки, медіа-консультації, спілкування у сім'ї, з колегами, читання спеціалізованих журналів, телебачення, відео, незаплановані випадкові бесіди.

Пріоритетним для онлайн навчання в університеті є використання освітньої платформи Moodle, наповненість навчальних дисциплін в яку включено: освітній матеріал; силабуси навчальних дисциплін; методичні рекомендації; конспекти лекцій; завдання для самостійної роботи; тестові завдання; посилання на відеоматеріали тощо. Слід зазначити, що особливістю онлайн занять в університеті є власна розробка кафедри інформаційних систем та технологій на платформі. Зазначений університетський закритий онлайн-сервіс створений для проведення вебінарів на базі платформи Moodle для зручності студентів та викладачів саме університету. Також, спілкування із здобувачами вищої освіти відбувається за допомогою електронної пошти, месенджерів, груп у соціальних мережах та використовуються можливості youtube. 

Освітній процес завжди вимагає актуалізації та інновації. З огляду на таку необхідність дотримання рекомендованих карантинних заходів, питання організації дистанційного навчання стало на порядку денному чергового засідання науково-методичної ради університету.

Декани факультетів та завідувачі кафедрами поділилися досвідом проведення онлайн занять, зазначили які платформи та інструменти для цього використовуються, труднощі, які виникають та заходи, що вживаються для їх вирішення.

Особливістю освітнього процесу в Миколаївському національному аграрному університеті є використання можливостей дистанційного навчання з метою проведення освітньо-наукових заходів, співпраці зі стейкхолдерами та контролю за наданням якісного освітнього продукту студентам. За результатами проведеного засідання, науково-методичною радою університету було прийнято рішення щодо поглиблення в освітньому процесі використання університетського онлайн-сервісу відеоконференцій на базі платформи Moodle (https://online.mnau.edu.ua), що дозволить розширити можливості та покращити якість проведення занять для здобувачів вищої освіти під час карантину. Велику увагу приділено створенню репозитарію відеолекцій викладачів університету, які суттєво покращать рівень здобуття освіти в онлайн режимі. 

Технічне оснащення аудиторного фонду кафедр університету дозволяє активізувати підходи з неформальної та інформальної освіти. Але, в університеті виділені додаткові кошти для придбання обладнання аудіо- та відеозв’язку з метою розширення та удосконалення дистанційного навчання при організації освітнього процесу факультетами університету.

Слід зазначити, що враховуючи пандемію засідання науково-методичної ради було проведено дистанційно в режимі відеоконференції з використанням саме університетського онлайн-сервісу для проведення вебінарів на базі платформи Moodle, що свідчить про високий рівень розробки та практичність у використанні, не тільки для освітнього процесу, але і для проведення нарад та зборів у дистанційному режимі. 




Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget