Створено Навчально-дослідно-виробничу пасіку Миколаївського національного аграрного університету


Не зважаючи на всі особливості та складнощі цієї весни, у Миколаївському національному аграрному університеті створено Навчально-науково-виробничу пасіку. Це лише один із етапів реалізації спільних заходів університету і Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), щодо реалізації масштабного грантового проєкту. Загальний бюджет Навчально-дослідно-виробничої пасіки Миколаївського національного аграрного університету становить близько пів мільйона грн. Прямі інвестиції Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва складуть 196230 грн.
Серед багатьох поданих проектних заявок було відібрано і підтримано проєкт університету по створенню пасіки, перш за все, враховуючи його освітню, наукову, практичну та соціальну спрямованість.
Метою проєкту є зміцнення матеріально-технічної бази університету.
Основні завдання реалізації проєкту:
– забезпечити практичну складову викладання дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на факультеті технологій виробництва переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнологій за рахунок виїзних днів практичної підготовки;
– налагодити тісну співпрацю бджолярів-початківців і висококваліфікованих спеціалістів за участі громадської організації «Миколаївське міське товариство бджолярів»;
– проводити прикладні наукові дослідження фахівцями університету з апробацією новацій у галузі бджільництва на базі Навчально-дослідно-виробничої пасіки;
– організувати проведення навчання із подальшою видачею свідоцтва державного зразка за робітничою професією «Бджоляр»;
– отримувати високоякісний натуральний мед для потреб науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів університету;
– налагодити отримання супутньої продукції бджільництва, а саме пилку, прополісу, маточного молочка, воску та іншого;
– створити умови для організації апітерапії, як нетрадиційного природного методу лікування.
Пасіка розміщена в селі Благодарівка Миколаївського району, Миколаївської області.
Через процедуру публічних закупівель, в межах затвердженого бюджету проекту, придбано 100 бджолосімей породи «Карніка». За грантові кошти проекту, для викачки меду, придбано потужну електричну медогонку. За кошти університету для утримання бджолосімей придбано багатокорпусні вулики, рамки, рамконоси. Проводиться облаштування земельної ділянки, на якій знаходяться вулики з бджолами та обслуговуючі споруди.
З урахуванням потреб бджолиної пасіки в посівах медоносних сільськогосподарських культур (рапс, соняшник) в Навчально-науково-практичному центрі Миколаївського національного аграрного університету відкориговані технологічні карти посівів.
Створений виробничий підрозділ «Навчально-дослідно-виробнича пасіка Миколаївського національного аграрного університету» - працює. Вже багато зроблено, але ще більше належить зробити у подальшому.
В умовах сьогодення галузь бджільництва є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі. Україна вже стала помітним постачальником меду на світовий ринок. Завдяки фінансовій підтримці Міністерством міжнародних справ Канади та Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва грантових ідей, Миколаївський національний аграрний університет реалізує свій внесок у економічний розвиток України в ім’я миру, процвітання та добробуту!









Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget