ЯК РОЗПІЗНАТИ СТРЕС

Стрес – це реакція організму на щось, що перевищує його можливості. Це реакція природна. Коли вона тимчасова, ми справляємося з подіями і далі продовжуємо спокійно жити. Але коли ми говоримо про воєнний стан, йде постійний вплив різноманітних факторів стресу на життя людей. Це може бути небезпечно, тому що наша психіка виснажується. Ми не можемо жити в постійному стресі, тому що перестаємо адекватно справлятися з життєвими викликами. Можна заробити психічні розлади широкого спектру –  від депресії до більш серйозних захворювань.

З метою профілактики стресу під час воєнного стану, куратором груп Т2/1 та Т2/3, доцентом кафедри біотехнології та біоінженерії Оленою КАРАТЄЄВОЮ було організовано кураторську годину на тему «Як розпізнати стрес – у себе та тих, хто поруч». 

Під час бесіди студентство надало визначення поняття стресу, охарактеризували види стресу, розібрали причини стресового напруження організму.

Також, було зазначено, що людина в стані стресу здатна на неймовірні учинки: у момент стресу в кров викидається велика кількість адреналіну, мобілізуються всі резерви організму і можливості людини різко зростають на певний час. Тривалість цього періоду й наслідки для організму в кожної людини свої. 

Здобувачі активно долучилися до обговорення методів самодопомоги та кожен давав свої поради для кращої стресостійкості, а саме: налагодження режиму роботи та відпочинку; не забувати про активний відпочинок, займаючись улюбленою справою; сон повинен тривати не менше 8-9 годин; повноцінно харчуватися та не забувати про білок вітаміни та мікроелементи, які повинні постійно надходити в організм задля профілактики стресового напруження. Згадали також і про специфічні методи такі як: релаксація, концентрація, ауторегуляція дихання, аутогенне тренування. Не обійшло осторонь і питання професійної допомоги, якої не треба соромитися, а навпаки, звертатися у разі потреби до психологів та психотерапевтів.

Наостанок студентам були запропоновані методи профілактики стресу та стресового напруження.

Боротьба зі стресом насамперед полягає у виключенні впливу стресового фактору на організм. На жаль, ми перебуваємо у стані війни і, відповідно, у постійному напруженні. Тому бажаю всім нам знаходити шляхи стабілізації власного стану! Бережіть себе! Слава Україні!









Доцент кафедри БТ та Б Олена КАРАТЄЄВА 

факультет ТВППТСБ,кафедра біотехнології та біоінженерії

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget