Навчальна практика із «Санітарної екології»

З 04 по 23 липня 2022 р. проходила навчальна практика із «Санітарної екології» для здобувачів вищої освіти групи ВМ1/1, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» на факультеті ТВППТСБ Миколаївського НАУ. І хоча в умовах воєнного часу організація і проведення практики відбувалися в дистанційному форматі, майбутні фахівці із ветеринарної гігієни та санітарії змогли провести також низку самостійних досліджень. 

У програму навчальної практики входила низка таких теоретичних питань, як екологічні проблеми Миколаївщини, екологічні групи рослин та тварин, війна в Україні та її екологічні наслідки, пандемія COVID-19 та її екологічні наслідки для України та Світу.

Крім того, здобувачі ознайомилися із карантинними рослинами та тваринами нашого регіону, насамперед, Амброзією полинолистою (Ambrosia artemisiifolia L.), що є важливим алергеном. Здобувачі провели підрахунки відносної чисельності бродячих собак та бездомних кішок на вулицях м. Миколаєва та інших населених пунктів Миколаївської області. 

Окрему увагу під час навчальної практики було приділено проблемам забруднення навколишнього середовища та наслідкам для здоров’я людини. Так, здобувачі ознайомилися із методами біоіндикації (насамперед, ліхеноіндикацією) та встановили видовий склад лишайників нашого регіону. Крім того, ними було проведено аналіз інтенсивності трафіку пересувних джерел викидів в атмосферу (тобто, автотранспорту різних типів на вулицях м. Миколаїв). Також здобувачі вивчали вплив пластику на організм людини та визначали кількість різних типів пластикової упаковки, що було придбано в одному домогосподарстві протягом доби, а також частку цієї упаковки у смітті. 

Нарешті, вони ознайомилися із різними типами харчових добавок, їх негативним впливом на здоров’я людини та встановили, які типи харчових добавок містяться у продуктах, що ними споживаються.

Захист звітів із навчальної практики, що відбувався у форматі відеоконференції за допомогою програми Zoom, підтвердив, що всі здобувачі закріпили на практиці теоретичні знання, отримані під час вивчення дисципліни «Санітарна екологія» у ІІ семестрі 2021-2022 н.р.    







Професор кафедри генетики, годівлі тварин та біотехнології,

професор, д-р біол. наук Сергій КРАМАРЕНКО


факультет ТВППТСБ,кафедра ГГТБ

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget