Доступно про застосування податкових соціальних пільг

ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва ГУ Міндоходів у Миколаївській області проведено аналіз запитів, які надійшли на протязі I півріччя поточного року в ході проведення сеансів прямої телефонної лінії.

Більшість поставлених абонентами запитань стосувалось податкових пільг. Пропонуємо вашій увазі відповіді на найпоширеніші запитання, поставлені під час телефонної лінії.

1. Чи має право на податкову соціальну пільгу громадянка, яка одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати?

Платники податків мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. Розміри податкових соціальних пільг визначені у п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України. Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Фізична особа, яка одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог пп.169.1 ст.169 Податкового кодексу України та подання роботодавцю заяви про застосування пільги.

2. Я батько, який має трьох дітей віком до 18-ти років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу. Чи маю я право на податкову соціальну пільгу?

Якщо батько трьох дітей віком до 18-ти років, двоє з яких проживають з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги, то разом із поданням до підприємства заяви щодо її застосування він надає, крім документів, визначених у відповідному Порядку, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

3. Чи необхідно платникам податків щорічно подавати заяву про застосування соціальних пільг?

Нормами Податкового кодексу України не передбачено щорічне подання заяви про застосування податкової соціальної пільги. При цьому, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав ніж тих, які були зазначені у попередній заяві, то такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.

4. Які документи подають одинока мати, батько, вдова, вдівець, опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, для отримання податкової соціальної пільги?

Крім заяви про обрання місця застосування податкової соціальної пільги одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років подають:
  • копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;
  • копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);
  • копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
  • копію паспорта.


5. Чи має право на податкову соціальну пільгу учасник бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни (учасник бойових дій в Афганістані)?

Платник податку - учасник бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і розмір доходу якого не перевищує граничної суми доходу для застосування податкової соціальної пільги (у 2013 р. це 1610 грн.) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги (у 2013 р. сума ПСП становить 860,25 грн.).

6. Чи має право цього року студент на підвищену податкову соцпільгу? Якщо так, то за яких умов?

Якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується. У разі, якщо студент, не отримує бюджетну стипендію або отримує спонсорську стипендію і одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 % за умови, якщо розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2013 році – 1610 грн. При цьому працюючий студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендії з бюджету.

***

Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.



Прес-служба ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва
ГУ Міндоходів у Миколаївській області
ck.minrd.gov.ua

Доступно про застосування податкових соціальних пільг. Прес-служба ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва ГУ Міндоходів у Миколаївській області.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget