Характерні запитання від платників податків, які надійшли на “Скриньку податкової”


Штрафні санкції у разі несвоєчасної сплати податкових зобов’язань

Чи застосовуються штрафні санкції, якщо податкове зобов’язання з податку на прибуток сплачено через 10 днів після подання уточнюючого розрахунку?

Так, за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання, у тому числі уточненого, застосовуються штрафні санкції.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс), надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Згідно з п. 54.1 ст. 54 Податкового кодексу платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов’язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається до територіального органу Міндоходів України у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов’язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

Так, при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, накладається штраф у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу. При затримці понад 30 календарних днів — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Отже, якщо платник податків подав уточнюючий розрахунок з податку на прибуток підприємств, але несвоєчасно сплатив задекларовану в ньому суму податкового зобов’язання (затримка до 30 календарних днів), то до такого платника застосовується штраф у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.


Від’ємне значення з податку на прибуток

При розрахунку об’єкта оподаткування за результатами 2012 р. у підприємства виникло від’ємне значення з податку на прибуток. Чи враховується від’ємне значення у зменшення об’єкта оподаткування як витрати у наступних звітних періодах? Чи застосовується у таких випадках строк давності у 1095 днів?

У разі якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування у платника податку за підсумками податкового року є від’ємне значення, сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об’єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від’ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного його погашення (п. 150.1 ст. 150 Податкового кодексу).

Таким чином, від’ємне значення об’єкта оподаткування, що виникає за наслідками звітного (податкового) року, може бути враховане у складі податкових витрат у наступних звітних (податкових) періодах до повного погашення без застосування строку давності у 1095 днів.



Прес-служба ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва
ГУ Міндоходів у Миколаївській області

1. Штрафні санкції у разі несвоєчасної сплати податкових зобов'язань. 2. Від'ємне значення з податку на прибуток.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget