14 квітня 2021 року на базі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського національного аграрного університету відбулася підсумкова науково-практична конференція ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з освітньої спеціальності «Технологія ВППТ», яка проходила в онлайн-режимі з використанням платформи ZOOM.
Метою даного конкурсу є пошук обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, активізації науково-дослідної роботи студентів у закладах вищої освіти.
Головою галузевої конкурсної комісії, першим проректором Миколаївського НАУ професором Дмитром Бабенко повідомлено, що за пропозицією організаційного комітету Конкурсу та дозволу Міністерства освіти і науки України цей Конкурс був поділений на дві секції:
- «Технологія виробництва продукції тваринництва»
- «Технологія переробки продукції тваринництва».
Відповідно до такого поділу на секції наказом ректора Університету Шебаніна В’ячеслава Сергійовича було створено дві галузеві конкурсні комісії.
Для участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт до нашого ЗВО, який було визначено базовим, надійшло по секції «ТВПТ» – 24 роботи (40 учасників) з 10 ЗВО (Подільський державний аграрно-технічний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Поліський національний університет, Сумський національний аграрний університет, Вінницький національний аграрний університет, Білоцерківський національний аграрний університет, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, Одеський державний аграрний університет, Миколаївський національний аграрний університет), по секції «ТППТ» – 19 робіт (30 учасників) з 9 ЗВО (Одеська національна академія харчових технологій, Луцький національний технічний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Вінницький національний аграрний університет, Білоцерківський національний аграрний університет, Поліський національний університет, Миколаївський національний аграрний університет).
Сам ІІ тур Конкурсу складався з двох етапів:
І етап (заочний) – рецензування робіт попередньо затвердженими рецензентами, який закінчився 17 березня 2021 року;
ІІ етап (очний) – проведення підсумкової науково-практичної конференції, під час якої претенденти на перемогу в онлайн-режимі з використанням платформи ZOOM захищали результати власних наукових пошуків, відбувся 14.04.2021 р.
У результаті привселюдного захисту з секції «ТВПТ» за рейтингом було визначено 10 робіт-переможців, з секції «ТППТ» за рейтингом було визначено 8 робіт-переможців, а саме:
- секція «Технологія виробництва продукції тваринництва»:
І місце із врученням диплому І ступеня – Антипов Ростислав Богданович, Кущ Олена Юріївна, «Вплив сили сімей та кількості корму на масу і екстер’єрні ознаки бджіл», Миколаївський національний аграрний університет, НУ «Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка»;
ІІ місце із врученням диплому І ступеня – Плечко Оксана Сергіївна, Кохана Олена Дмитрівна, «Передзабійна маса», Сумський національний аграрний університет;
ІІІ місце із врученням диплому ІІ ступеня – Рикова Тетяна Вікторівна, «Оцінка характеру лактації корів та якісного складу молока при застосуванні різного доїльного обладнання», Харківський НТУ сільського господарства ім. Петра Василенка;
ІV місце із врученням диплому ІІ ступеня – Рудь Марія Вадимівна, Ткаченко Юлія Олександрівна, «Підвищення продуктивності свиней в умовах промислової технології відповідно концепції добробуту» Національний університет біоресурсів і природокористування України;
V місце із врученням диплому ІІ ступеня – Гарбар Анастасія Володимирівна, Россолова Маргарита, «Удосконалення технології виробництва яловичини в умовах СТОВ «Мрія» Октянського району Одеської області», Одеський державний аграрний університет;
VІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Ніколаєва Альона Олегівна, «Вік та жива маса швіцьких телиць при першому осіменінні та послідуючий рівень молочної і відтворної функції», Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
VІІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Слободенюк Катерина Володимирівна, Роївський Олександр Іванович, «Оцінка технологічно-селекційних аспектів виробництва продукції молочного скотарства в умовах ФГ «»Мілка-Гуничі» Овруцького району Житомирської області», Поліський національний університет;
VІІІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Онищак Лілія Миколаївна, Іванова Ганна Григорівна, «Вплив різних варіантів схрещування на продуктивність свиней», Миколаївський національний аграрний університет;
ІХ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Заболотня Віра Костянтинівна, «Удосконалення методики підготовки пошукових собак до рятівної служби у системі ДСНС України», Сумський національний аграрний університет;
Х місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Мурований Андрій Олександрович, Мартинюк Дмитро Олександрович, «Відгодівельні якості свиней різного походження», Подільський державний аграрно-технічний університет.
- секція «Технологія переробки продукції тваринництва»:
ІІ місце із врученням диплому І ступеня – Дмитрів Анастасія Зіновіївна, «Перспективи використання Lactobacillus reuteri у харчовій та фармацевтичній галузях», Національний університет «Львівська політехніка»;
ІІІ місце із врученням диплому ІІ ступеня – Поліщук Надія Валеріївна, Кравець Максим Анатолійович, «Використання перепелиного м’яса у виробництві ковбасної продукції», Луцький національний технічний університет;
ІV місце із врученням диплому ІІ ступеня – Поліщук Юлія Русланівна, «Вплив насіння амаранту на склад ліпідів та їх пероксидне окиснення у жовтку яєць перепелів», Білоцерківський національний аграрний університет;
V місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Калініченко Анна Сергіївна, Маринін Олександр Михайлович, «Оцінювання якості харчових курячих яєць», Національний університет біоресурсів і природокористування України;
VІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Сідлецька Ганна Андріївна, «Технологія виробництва посічених напівфабрикатів з м’яса птиці і гарбузом», Одеська національна академія харчових технологій;
VІІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Мацюк Аліна Вікторівна, Кравчук Оксана Юріївна, «Залежність якості м’яса від умов підготовки свиней до забою», Вінницький національний аграрний університет;
VІІІ місце із врученням диплому ІІІ ступеня – Ярова Дарʼя Сергіївна, Колісанова Вікторія Іванівна, «Якісні показники ставової рибної продукції», Миколаївський національний аграрний університет.
Представлені на конкурс наукові студентські роботи охопили широкий спектр тем, від виробництва продукції тваринництва до її переробки, які до того ж включали в себе як науково-практичні, так і науково-теоретичні розробки. Роботи є актуальними і спрямовані на вирішення проблем сучасного тваринництва. Студенти мають можливість обмінюватись своїми науковими здобутками, практичними навичками з різних питань виробництва і переробки продукції тваринництва.
Один із рецензентів робіт, доктор тех. наук, професор, професор кафедри технологій і обладнання переробних виробництв Луцького НТУ, І.М. Дударєв у своєму виступі наголосив, що він кардинально змінив погляд щодо оцінки і виконання наукових робіт студентами і був приємно вражений підготовкою здобувачів.
Подібні заходи мотивують здобувачів до більш поглибленого фахового вивчення спеціальності.
В аудиторії панував теплий дружелюбний настрій і студенти з легкістю доповідали свої результати досліджень у галузі тваринництва за актуальними темами.
В обговорені активно брали участь усі члени галузевої конкурсної комісії та представники різних ЗВО.
З рішенням про результати ІІ туру виступив професор Дмитро Бабенко, голова галузевої конкурсної комісії, який відзначив високий науковий рівень усіх представлених робіт, подякував за участь у конкурсі та передав слова подяки керівництву усіх ЗВО України за високий рівень підготовки студентів.
Окрім дипломів Миколаївського національного аграрного університету МОН України переможці також були відзначені дипломами профільних академій країни – Національної академії аграрних наук України і Національної академії наук вищої освіти України.
Від ТОВ «НВП Глобинський свинокомплекс» виступив д-р с.-г. наук, професор Повод М.Г., який наголосив, що аграрна освіта має свої добрі багаторічні традиції з підготовки висококваліфікованих фахівців, а Миколаївський національний аграрний університет – це потужна матеріально-технічна база, центр інноваційного проектування, джерело кадрового потенціалу як для Південного регіону, так і для всієї України.
Виражаємо подяку всім студентам і науковим керівникам, які брали участь у даному Конкурсі, а переможців ще раз вітаємо і бажаємо творчої наснаги і наукових злетів у майбутньому!
З повагою, колектив факультету ТВППТСБ Миколаївського НАУ,
голова оргкомітету Конкурсу проф. Д.В. Бабенко
Дописати коментар