21 квітня 2025 було проведено лабораторне заняття в умовах філії кафедри ветеринарної медицини та гігієни факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології для здобувачів вищої освіти академічної групи ТБ 2/1 з навчальної дисципліни «Гігієна тварин».
З вітальним словом до студентів звернулася завідувачка хіміко-токсилогічного відділу Житкова Валентина Миколаївської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка представила сектори та їх призначення. Студенти з провідним фахівцем із сектору атомної адсорбції Горбуновою Оленою у ваговій кімнаті відібрали у кювети зразки мороженої риби для визначення в ній кількості ртуті. Приладом ДМА-80 у кімнаті для випробувань на вміст ртуті було визначено цей показник. Зразок мороженої риби мав нормативний показник ртуті. Методику дослідження фальсифікації вершкового масла за кількістю жирних кислот представила провідний фахівець Кравченко Лариса.
У секторі газової хроматографії студентів привітали провідні фахівці Медведєва Ольга, Марковська Тетяна, Нікітішина Людмила у якому відбувається аналіз тваринницької та рослинницької продукції за методом газової хроматографії за наступними показниками: хлорорганічні та фосфорорганічні пестициди, карбонати.
У розрахунковій кімнаті здобувачі вищої освіти вивчили рухомі фази пестицидів із додаванням реактивів групи (ацетон, діетиловий ефір, соляна та сірчана кислоти), а також ознайомилися із методикою аналізу хроматограми.
У секторі гідрохімічних визначень у воді під керівництвом провідного фахівця Іванової Світлани здобувачі вищої освіти академічної групи ТБ 2/1 ознайомилися із методикою та провели дослідження питної води за кількістю хлоридів. За кількістю реактивів, необхідних для титрування, було визначено, що кількість хлоридів у питній воді не перевищує норми.
Мета лабораторного заняття досягнута повністю. Сподіваємося, що здобуті знання під час виїзного заняття з навчальної дисципліни «Гігієна тварин» у хіміко-токсикологічному відділі регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів послугують фундаментом для майбутнього становлення висококваліфікованих працівників, керівників та науковців спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
Дякуємо керівництву Миколаївської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за співпрацю із кафедрою ветеринарної медицини та гігієни Миколаївського національного аграрного університету!
Доцентка кафедри ветеринарної медицини та гігієни
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Дописати коментар