Органолептична оцінка меду

За такою темою для здобувачів фахової передвищої освіти групи Т 3/1 ВСП «Технолого-економічний фаховий коледж Миколаївського НАУ» 24 квітня 2025 року було проведено практичне заняття з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва».

Важко собі уявити гармонійну, здорову, повноцінну людину без зв'язку з природою. Коли ми дихаємо ароматами полів і лугових трав, коли спілкуємося з тваринами, споживаємо натуральні продукти, ми стаємо чистішими, добрішими, духовно багатшими. Мед відомий своїми корисними властивостями. Це природний антибактеріальний та противірусний засіб, що заспокоює нервову систему та зміцнює імунітет. Мед часто використовують як замінник цукру у випічці, додають його в соуси, п’ють із молоком перед сном або їдять у чистому вигляді. Відомо, що для підтримки нормального здоров’я рекомендовано вживати мед дорослою людиною в кількості 1-2 столової ложки, що становить приблизно 20-40 грамів. Ця кількість дозволяє отримати корисні речовини, що містяться в меді, без надмірного споживання калорій. Особливої актуальності набуває оцінка якісних показників меду.

У зв’язку з цим за програмою вивчення  дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» проведено практичне заняття з органолептичної оцінки меду. Для оцінювання було надано студентами та викладачами 8 зразків.  Перш за все, оцінюючи мед, звертали увагу на його колір, на фоні білого листка добре видно різні відтінки меду. Далі звертали увагу на його  консистенцію. На черзі був  опис аромату. Він може бути потужним чи делікатним, квітковим або фруктовим, з нотками деревини чи то спецій. Аромат меду, як дивно це не звучить, може мати навіть нотки тваринного походження, наприклад гречаний мед. Після того як аромат оцінено, переходили до смакового аналізу. За смаком мед буває гіркуватим, солодким, з кислинкою. Чим більше у медові фруктози, тим він здається солодшим. За результатами оцінювання найбільшу кількість балів набрав зразок за номером 4. Також кращим більшістю було обрано зразок за номером 2. 

Студенти отримали навички оцінювання та позитивні емоції від цього. Було затишно та смачно.







факультет ТВППТСБ,кафедра ТВПТ

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget