Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «ТВППТ» 2018-2019 н.р.

05 квітня 2019 року на базі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського національного аграрного університету відбулася підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з освітньої спеціальності «ТВППТ».

Метою даного конкурсу є пошук обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, активізації науково-дослідної роботи студентів у вищих навчальних закладах.
Під час реєстрації учасників, всі гості були поселені у комфортабельні кімнати студентського гуртожитку Миколаївського НАУ.



Голова галузевої конкурсної комісії, перший проректор Миколаївського НАУ професор Дмитро Володимирович Бабенко доповів, що за пропозицією організаційного комітету Конкурсу та із дозволу Міністерства освіти і науки України цей Конкурс був поділений на дві секції:
- «Технологія виробництва продукції тваринництва»
- «Технологія переробки продукції тваринництва».
Відповідно до такого поділу на секції наказом ректора університету В’ячеслава Сергійовича Шебаніна було створено дві галузеві конкурсні комісії. 
Для участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт до нашого ЗВО, який було визначено базовим, надійшло до секції «ТВПТ» – 22 роботи з 13 ЗВО (Подільський державний аграрно-технічний університет, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології ім. С.З. Ґжицького, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Таврійський державний агротехнологічний університет, Білоцерківський національний аграрний університет, Житомирський національний агроекологічний університет, Дніпровський державно аграрно-економічний університет, Одеський державний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет, Харківська державна зооветеринарна академія, Вінницький національний аграрний університет, Луганський національний аграрний університет, Миколаївський національний аграрний університет), до секції «ТППТ» – 12 робіт із 10 ЗВО (Подільський державний аграрно-технічний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Харківська державна зооветеринарна академія, Білоцерківський національний аграрний університет, Житомирський національний агроекологічний університет, Вінницький національний аграрний університет, Таврійський державний агротехнологічний університет, ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», Вінницький національний технічний університет Миколаївський національний аграрний університет). 


ІІ тур Конкурсу складався із двох етапів: 
І етап (заочний) – рецензування робіт попередньо затвердженими рецензентами, який закінчився 11 березня 2019 року; 
ІІ етап (очний) – проведення підсумкової науково-практичної конференції, під час якої претенденти на перемогу захищали результати власних наукових пошуків, відбувся 05.04.2019 р.
У результаті рецензування до прилюдного захисту було рекомендовано із секції «ТВПТ» – 14 наукових робіт, з яких за рейтингом було визначено 5 робіт-переможців, з секції «ТППТ» – 11 наукових робіт, з яких за рейтингом було визначено 3 роботи-переможці, автори яких були запрошені на підсумкову науково-практичну конференцію, зокрема:
- секція «Технологія виробництва продукції тваринництва»:
Горбань Тетяна Дмитрівна «Ефективність використання бугаїв-плідників, оцінених за екстер'єрним типом їхніх дочок, при удосконаленні стада Сумського внутрішньо-породного типу української чорно-рябої молочної породи» Сумський НАУ; 

Душина Марія Андрісовна «Застосування екстракту вівса посівного в годівлі птиці як технологічний засіб підвищення якості м'ясної продукції» Таврійський ДАТУ; 
Лепеха Анастасія Ігорівна «Ефективність використання жеребців-плідників французької рисистої породи на рисистих кобилах української селекції та оцінка роботоздатності отриманого молодняку» Одеський ДАУ; 
Лєнчук Ірина Іванівна «Розробка технологічних способів інтенсивної відгодівлі молодняку овець Асканійської тонкорунної породи» Миколаївський НАУ; 
Сухоручко Тетяна Олександрівна «Технологічні аспекти годівлі та утримання підсисних свиноматок» Миколаївський НАУ. 

- Секція «Технологія переробки продукції тваринництва»:
Гайдай Алла Анатоліївна «Молочна продуктивність та показники якості молока кіз зааненської і альпійської порід» Білоцерківський ДАУ; 
  Лях Вікторія Русланівна «Окремі характеристики пробіотиків на основі молочнокислих бактерій» НУ «Львівська політехніка»; 
Потриваєва Олександра Ігорівна «Дослідження асортименту та контроль якості йогуртів» Миколаївський НАУ.

Представлені на конкурс наукові студентські роботи охопили широкий спектр тем, від виробництва продукції тваринництва до її переробки, які до того ж включали в себе як науково-практичні, так і науково-теоретичні розробки. Роботи є актуальними і спрямовані на вирішення проблем сучасного тваринництва. Студенти мають можливість обмінюватись своїми науковими здобутками, практичними навичками з різних питань виробництва і переробки продукції тваринництва. 
Один із рецензентів робіт, доктор вет. наук, професор, академік НАНВО України, завідувач кафедри фізіології, патофізіології та імунології тварин НУБіП України, академік-секретар Відділення біології НАНВО України В.І. Карповський у своєму виступі наголосив, що він кардинально змінив погляд щодо оцінки і виконання наукових робіт студентами і був приємно вражений підготовкою здобувачів. 
Подібні заходи мотивують здобувачів до більш поглибленого фахового вивчення спеціальності. В аудиторії панував теплий дружелюбний настрій і студенти з легкістю доповідали свої результати досліджень у галузі тваринництва за актуальними темами. В обговорені активно брали участь усі члени галузевої конкурсної комісії та представники різних ЗВО. 





Рішення щодо результатів ІІ туру оголосив професор Дмитро Володимирович Бабенко, голова галузевої конкурсної комісії, який відзначив високий науковий рівень усіх представлених робіт, подякував за участь у конкурсі та передав слова подяки керівництву усіх ЗВО України за високий рівень підготовки студентів. 
Після прослуховування доповідей члени галузевої конкурсної комісії обговорили доповіді і визначили порядок призових місць:
- у секції «Технологія переробки продукції тваринництва» дипломами ІІІ ступеня були нагороджені – Лєнчук І.І., Горбань Т.Д., дипломами ІІ ступеня – Лепеха А.І., Душина М.А. а дипломом І ступеня – Сухоручко Т.О.





- у секції «Технологія переробки продукції тваринництва» дипломом ІІІ ступеня була нагороджена – Гайдай А.А., дипломом ІІ ступеня – Лях В.Р., а дипломом І ступеня – Потриваєва О.І., яка гідно представила роботу та Миколаївський НАУ – на високому рівні доповіла про результати наукової роботи, змістовно відповідала на запитання під час обговорення доповіді.



Окрім дипломів Миколаївського національного аграрного університету МОН України переможці також були відзначені дипломами профільних академій країни – Національної академії аграрних наук України і Національної Академії наук вищої освіти України. Були вручені цінні подарунки від оргкомітету Конкурсу і ректора, академіка НААН В.С. Шебаніна. 
Активну участь у конференції взяли спонсори Конкурсу – ТОВ «НВП Глобинський свинокомплекс» та ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв». Від ТОВ «НВП Глобинський свинокомплекс» виступив д-р с.-г. наук, професор Повод М.Г., який наголосив, що аграрна освіта має свої добрі багаторічні традиції з підготовки висококваліфікованих фахівців, а Миколаївський національний аграрний університет – це потужна матеріально-технічна база, центр інноваційного проектування, джерело кадрового потенціалу як для Південного регіону, так і для всієї України. Спонсором «НВП Глобинський свинокомплекс» переможцям Конкурсу було вручено сертифікати та грошові премії, відповідно до займаних місць. 







Також переможцям були вручені цінні подарунки від спонсора ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв». Представник від підприємства – начальник відділу якості Абрамова Олена Вікторівна відмітила, що університет постійно вдосконалюється, рухається вперед відповідно до вимог сьогодення, а найголовніше – це діяльність усіх студентів і науково-педагогічних працівників університету, яких об’єднує спільна мета, ідеї, прагнення.




Виражаємо подяку всім студентам і науковим керівникам, які брали участь у даному Конкурсі, а переможців ще раз вітаємо і бажаємо творчої наснаги і наукових злетів у майбутньому!

З повагою, колектив факультету ТВППТСБ 
Миколаївського НАУ, 
голова оргкомітету Конкурсу 
проф. Д.В. Бабенко 

факультет ТВППТСБ, Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget