Семінар з питань впровадження досвіду ЄС у розвиток та вдосконалення племінного тваринництва України

У рамках співпраці Міністерства аграрної політики та продовольства України з Європейською Комісією (програма TAIEX), ДУ «НМЦ «Агроосвіта» та європейські колеги організували Всеукраїнський семінар на тему: «Наближення українського законодавства в галузі організації племінної справи до стандартів ЄС», який відбувся 11-12 травня цього року у м. Київ. 
У семінарі взяли участь представники МНАУ доктор с.-г. наук, професор Гиль М.І. і кандидат с.-г. наук Сметана О.Ю.
Метою заходу було інформування щодо сприяння реформ національної системи  селекції тваринництва згідно з вимогами системи Interbull щодо розгляду чинного закону України «Про племінне тваринництво», а також взаємне визнання систем оцінювання тварин в Україні та ЄС з метою сприяння торгівлі  генофондом.
Від української сторони про поточний стан законодавчої бази в галузі селекції тваринництва, а також про основні українські організації в галузі племінного тваринництва доповідав доктор с.-г. наук Гетя А.А. Виступили й європейські колеги Вім Вісман (Королівство Нідерланди), Жуьєн Барре (Республіка Франція), Флавіо Форабоско (Італійська Республіка) та Марія Клопчич (Республіка Словенія). Зокрема обговорювали Європейське законодавство в галузі племінного тваринництва, принципи функціонування асоціацій з розведення тварин та їх акредитацію з боку держави, а також критерії визнання та передачі державних повноважень зазначеним асоціаціям. Також було охарактеризовано принципи діяльності Міжнародного комітету з реєстрації тварин (ICAR) і Interbull та місце національних систем з оцінки тварин й можливості членства. Окрім того, фахівці з Євросоюзу розповіли про заплановану реформу системи розведення у ЄС. У підсумку делегати мали змогу прийняти участь у дискусії щодо реформування системи розведення тварин в Україні та делегування функцій держави приватним асоціаціям.

У цілому семінар досяг поставленої мети. Учасники прийшли до спільного висновку щодо необхідності реформування національної племінної системи. Було виділено низку пріоритетних напрямків, зокрема питання взаємовигідних відносин між асоціаціями та товаровиробниками різних калібрів, а також стратегії збереження генофонду аборигенних порід.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget