Новини факультету ТВППТ за листопад 2010 року: відкрите засідання регіональної дегустаційної комісії, вчимося контролювати якість, виїзне заняття для групи Т 5/4.


12 листопада на базі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва відбулося відкрите засідання регіональної дегустаційної комісії, участі в якій прийняли провідні фахівців харчової промисловості, керівники держстандарт метрології та викладачі аграрного університету, а саме доцент Назаренко І.В., професор Підпала Т.В., професор Гиль М.І. і студенти факультету.





Учасниками дегустації були – Баштанський сирзавод "Славія", Первомайський молочно-консервний комбінат, Приватний підприємець Ю.В. Масловський, продукція якого відома під торговою маркою "Мясовград", а також ТОВ "Сандора". Для дегустації було представлено для як новинки вищезгаданих торгових марок, так і вже відомі улюблені продукти. Вся продукція товаровиробників отримала високу оцінку членів дегустаційної комісії і припала до смаку студентам.




лінія

Вчимося контролювати якість

Сучасне розмаїття м´ясної та молочної продукції викликає у споживачів логічні питання: яка продукція є якісною і не містить шкідливих добавок? Відповідь на такі запитання можуть дати лише фахівці, безпосередньо задіяні у виробничому процесі на всіх його етапах.

Актуальні питання якості продукції та використання харчових добавок при виробництві ковбасних виробів та молочної продукції на підприємствах Миколаївської області запропонували обговорити за однойменним круглим столом на факультеті ТВППТ. Адже студенти саме цього факультету одночасно є споживачами і, найголовніше, майбутніми виробниками.





Тож 17 листопада, у Міжнародний день студента, майбутні інженери-технологи, а сьогодні ще студенти, під керівництвом кандидата с.-г. наук, доктора філософії, доцента кафедри ТВППТ Миколаївського державного аграрного університету Назаренко Інни Валеріївни зустрілися із представниками провідних м´ясо- і молокопереробних підприємств Миколаївщини та державних структур, що опікуються якістю продукції. Серед них: директори ЗАТ "Первомайський молочноконсервний комбінат" Прокопенко В.М., ПП "Малицкий" Малицький В.І., ПП "Масловский" Масловський Ю.В., ТОВ "СВЛ-Миколаїв" Гиль С.М., ПП "Еліка" Агаєв Д.З., представники ЗАТ "Баштанський сирзавод" Крамаренко І.М., СПД "Беглов" Шуміліна Т.Ю., ЗАТ "Лакталіс" Лісовик О., головний технолог ЗАТ "ВПРОК" Лазенко В.Ю., директор ДП "Миколаївстандартметрологія" Романенко І.М. і перший заступник директора Лащенко В.Є., начальники інспекції якості та формування ресурсів с.-г. продукції Миколаївської ОДА Осипов В.В., Миколаївського обласного управління у справах захисту прав споживачів Дашевський В.В., сектора державного нагляду за харчовою продукцією ДП "Миколаївстандартметрологія" Фоміна С.В., в.о. начальника Головного управління ветеринарної медицини у Миколаївській області Дергач І.Е., завідувач відділу гігієни харчування Заводської районної санітарно-епідеміологічної станції Рябенкова Н.П.




Фахівці зі стандартів відзначили високу якість продукції вищеназваних виробників, зокрема Миколаївських торгівельних марок, відомих на території усієї України, а саме: "Добра вечеря", "Марка Малицкого", "President", молочноконсервної продукції із "хлопчиком", "Мясов Град".

В обговоренні проблем виготовлення якісної і екологічної продукції активну участь взяли студенти V та VI курсів, які вже мали змогу перевірити під час проходження технологічної практики теоретичні знання, здобуті на заняттях.




Тож молоді технологи дізналися про деякі секрети успішного і якісного виробництва, орієнтованого на споживачів, а керівники підприємств, у свою чергу, запросили майбутніх дипломованих спеціалістів і магістрів до подальшої співпраці.
лінія

Виїзне заняття для групи Т 5/4

З давніх-давен відомо, що найкраще підтвердження теорії є практика, особливо в професійній діяльності. Теоретичні знання студентів факультету ТВППТ закріплюється на практичних роботах в нових оснащених лабораторіях та на виїзних заняттях до переробних підприємств Миколаївської області.

22 листопада 2010 року кафедрою технології переробки, зберігання та стандартизації продукції – завідувач Підпала Т.В. та викладач Назаренко І.В., було організоване виїзне заняття для групи Т 5/4 в умовах переробного підприємства ЗАТ "Баштанський сирзавод "Славія" – провідного виробника твердих сирів як Миколаївської області так і України.





Підприємство зачарувала майже з перших хвилин перебування на території – нові охайні приміщення, уважні працівники та старанна праця багатьох людей – все те, що створює атмосферу для виробництва дійсно якісної та смачної продукції.

Дотримуючись всіх вимог санітарно-гігієнічних правил ми пройшли до серця виробництва – цеху сироваріння. Сучасне оснащення, автоматизоване керування, мінімізована людська праця протягом певного технологічного часу перетворюють звичайне молоко в головки сиру. Під керівництвом технолога виробництва наша група крок за кроком спостерігала за етапами виготовлення твердого сиру. Нормалізація, заквашування, формування, пресування – стільки знайомих зрозумілих слів дійсно набули свого значення після того як ми майже "прощупали" всі стадії процесу виробництва. Цікавими були як коментарі технолога та Інни Валеріївни, так і обладнання, що дозволило асоціювати свої знання з певними стадіями приготування.




Найбільше враження на всіх справив зал дозрівання готового сиру – величезне приміщення з "незліченною" кількістю головок різних сортів сиру. Захоплююче враження коли дійсно розумієш скільки праці, терпіння і насамперед, знання було вкладено в кожну зернину, щоб створити все це різноманіття.
Не залишилось без уваги студентів жодного куточка заводу, адже "Славія" виготовляє не лише сири, а й масло, сметану, кефір, ряжанку, правлені сири, що також користуються попитом споживачів.
Після екскурсії нас запросили до їдальні, де вже чекали щедрі столи з продукцією "Славія" – смакота!!!
Задоволені, нагодовані та з палаючими радістю очима ми попрощались з працівниками і знову повернулись до рідних стін університету набувати нових навичок та знань, готуватись до нових виїзних занять.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget