Вимоги розвитку майбутнього спеціаліста творчого, ініціативного це – організаторські навички і вміння спрямовувати діяльність свого підрозділу на вдосконалення технологічного процесу шляхом запровадження у практику нових досягнень наукової і технічної думки. Неодмінною умовою виконання цієї вимоги є широке залучення студентів вищих навчальних закладів до науково-дослідної роботи, безпосереднє включення їх до сфери наукового життя.
12 жовтня 2023 року відбулося виїзне засідання наукового гуртка «Гігієна і санітарія» кафедри ветеринарної медицини та гігієни в умовах Навчально-практичного центрі Миколаївського НАУ. За планом наукового гуртка проведенні дослідження за темами: «Гігієна приміщень», «Санітарно-гігієнічна оцінка води». Члени гуртка виконували дослідження, а саме: визначення площі підлоги на одну тварину в свинарнику-відгодівельнику, світлового коефіцієнту природної освітленості, оцінювали зразки питної води (якою напувають свиней на відгодівлі) за фізичними показниками, порівнюючи результати з нормативними даними. Результати науково-дослідної роботи будуть представлені на лабораторно-практичних заняттях з дисципліни «Гігієна тварин», «Гігієна тварин та ветсанітарія». Як свідчить практика, залучення до наукової роботи робить для студентів дисципліни, які вивчаються, стимулюють їх засвоєння. Причому науково-дослідна діяльність є органічною частиною і обов’язковою умовою успішної роботи вищих навчальних закладів. Студенти не лише отримують найновішу наукову практичну інформацію від викладачів на лекційних, лабораторно-практичних заняттях і виробничих практиках (особливо старшокурсники), а й беруть участь у наукових дослідженнях.
Таким чином, підвищення ефективності вузівських науково-дослідних робіт, залучення до їх виконання студентів підвищують і якість підготовки спеціалістів вищої кваліфікації.
Доцент Бондар А.О. (виконавець ініціативної наукової роботи «Санітарно-гігієнічна оцінка утримання тварин» в умовах Навчально-практичного центрі Миколаївського НАУ) провела навчання спеціалістів господарства з питань особистої гігієни робітників господарства.
Дописати коментар