Круглий стіл приурочений дослідженню творчості і непересічного таланту видатної української письменниці Лесі Українки

Цього року ми відзначаємо 140-річчя від дня народження видатної української письменниці і драматурга Лесі Українки, яка є неперевершеною особистістю у світі української літератури. Круглий стіл, який проводився 18 лютого 2011 року на базі Миколаївського академічного українського театру драми і музичної комедії, був приурочений дослідженню творчості і непересічного таланту видатної української письменниці. До участі у даному заході було запрошено дослідника літературної спадщини Лесі Українки доктора філологічних наук Лукаша Івана Скупейка.

Іван Скупейко детально охарактеризував відому драму Лесі Українки "Лісову пісню", зазначивши, що цей твір, побудований на зображені світу фантастичного і реального, щоразу відкриває перед читачем нові непізнанні глибини змісту. "Лісова пісня", зазначив дослідник, – "це великий "огром" літературної спадщини".

Відому драму Лесі Українки вперше було поставлено на сцені театру Саксаганського у Києві. Але попри значні спроби театрального мистецтва, цей твір доволі складно відтворити на сцені. "Лісова пісня" потребує достатнього осмислення і вивчення, для того щоб передати глядачеві основну ідею твору, яку хотіла донести до читача велика письменниця і поетеса.

Драма Лесі Українки мала місце і в театральній постановці Миколаївського академічного українського театру драми і музичної комедії, яка, хоча перекладена російською мовою, чудово відтворила основну ідею твору, не залишивши байдужими як людей старшого покоління, так і студентства, школярів.
Протягом усієї акторської гри, виставу супроводжували чудові мелодії, які відібрані із веснянок, що прославляли прихід весни – пори року, яка відроджує і пробуджує усе живе, зокрема, і почуття кохання.

Слід вказати, що до твору Леся Українка додає нотатки, у яких пропонує до кожної сцени мелодію, яка відображає настрої природи чи героїв драми.

Святкова і творча зустріч супроводжувалася запитаннями і доречними коментарями, які більш глибоко розкривали непересічний талант видатної письменниці і поетеси. Тепла і затишна атмосфера налаштовувала студентську молодь, вчителів, викладачів і працівників бібліотеки до активної бесіди і обміном інформацією про життя та творчість видатної поетеси. Безумовно, такі зустрічі є ще одним свідченням, що геній Лесі Українки не залишає байдужим сучасників. Саме драма "Лісова пісня" яскраво відображає перипетії сучасного життя, у якому завжди постає проблема поєднання буденного, реального зі світом духовним, міфологічним світом справжнього почуття кохання.

Зустріч наближалася до кінця, але атмосфера зацікавленості до творчості Лесі Українки не згасала. Таку реакцію можна пояснити лише тим явищем, що творчий геній Лесі залишається актуальним і на сучасному етапі як розвитку освіти, так і духовного розвитку суспільства.

Круглий стіл на базі Миколаївського академічного українського театру драми і музичної комедії.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget