Використання програм фірми "1C" у навчальному процесі. Сертифікація студентів та створення навчального центру "1С" на базі МДАУ

У сучасному світі із жорсткою конкуренцією велике значення відіграє ефективність і продуктивність праці персоналу, які, у свою чергу, напряму залежать від якості підготовки студентів у вищих навчальних закладах.

Співробітництво навчальних закладів і компаній – розробників програмного забезпечення, дуже корисно навчальним закладам, які завдяки такому співробітництву мають можливість не тільки навчати студентів, використовуючи останні версії програмного забезпечення, але й підтримувати належний рівень знань своїх викладачів.

Співробітництво Миколаївського державного аграрного університету з фірмою "1С" – безумовним лідером серед розробників програмного забезпечення в галузі обліку й управління виробництвом на пострадянському просторі – почалося нещодавно, в 2009 р., однак уже є свої перші результати.

Завдяки Договору про співробітництво з вищими й середніми освітніми закладами, укладеному з фірмою "1С" ми придбали "1C:Підприємство 8.1. Комплект для навчання у вищих і середніх навчальних закладах України", до складу якого входять платформа "1С:Підприємства 8.1" і набір прикладних рішень (конфігурацій) для України (5 стандартних конфігурацій для комерційних підприємств + 3 конфігурації для бюджетних установ). Цей комплект дозволяє проводити заняття одночасно з 20 користувачами, що працюють в одній локальній мережі, причому як у файловому, так і в клієнт-серверному варіанті.

Це дає можливість нашому університету здійснювати навчання студентів економічних спеціальностей з використанням найсучаснішого програмного забезпечення фірми "1С" по наших власних навчальних програмах.

З 2010-2011 навчального року завдяки відзначеним вище крокам ми почнемо навчання студентів на базі платформи "1С:Підприємство 8.1" з використанням кількох прикладних конфігурацій.

Викладання практичної частини курсу "Інформаційні системи і технології в обліку" для студентів спеціальності "Облік і аудит" (стаціонар / заочне / друга вища освіта) проводиться з використанням конфігурації "1С:Бухгалтерія". Студенти отримують практичні навички роботи із цією програмою не тільки як оператори по введенню даних, але і як фахівці, які зможуть проводити аналіз існуючої бухгалтерської інформації й підготувати обґрунтовані рекомендації для оптимізації бізнес-процесів і мінімізації витрат компаній-роботодавців у своїй подальшій трудовій діяльності.

Для студентів спеціальностей "Менеджмент організацій" і "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" при вивченні практичної частини курсу "АРМ Менеджера" планується використання конфігурації "1С:Підприємство. Управління виробничим підприємством", у якій є модуль бюджетування й ведення звітності по міжнародній системі фінансової звітності.

Далі ми плануємо запровадити в освітній процес курс навчання по конфігурації "Бухгалтерський облік сільськогосподарського підприємства" на базі "1С:Бухгалтерія", що дозволить нашому навчальному закладу в повному обсязі задовольняти попит компаній-сільгоспвиробників на підготовку фахівців в галузі бухгалтерського обліку і аудиту з відповідною специфікою.

За бажанням студентів можливе навчання роботі з конфігураціями "Бухгалтерія для бюджетних установ України", "Зарплата й кадри для бюджетних установ України", "Зарплата і Управління Персоналом для України", "Управління торгівлею для України", "Управління торговим підприємством для України".

Наступним кроком нашого співробітництва з фірмою "1С" стане укладання Угоди про сертифікацію учнів, що дозволить нашому університету вже з 2010-2011 навчального року здійснювати сертифікацію студентів по програмах стандартних курсів "1С" на рівень "1С:Професіонал" з наступною видачею фірмового сертифіката "1С".

Надалі ми плануємо укласти Договір про створення Авторизованого Навчального Центру "1С" і сертифікації власних навчальних програм, що дозволить нам здійснювати навчання й сертифікацію не тільки своїх студентів, але й широкого кола слухачів у програмі післядипломної освіти й підвищення кваліфікації фахівців, що, безсумнівно, буде сприяти посиленню конкурентної позиції нашого університету.

Крім того, ми беремо участь у спільних заходах фірми "1С", наприклад, цього року це був Єдиний учбово-інформаційний семінар "1С:Підприємство для управління і обліку", який відбувся 7 квітня 2010 року на базі нашого університету. Надалі плануємо брати участь не тільки в подібних семінарах, але й в "Дні 1С:Кар´єри", Конкурсі по використанню "1С:Бухгалтерії" для студентів і інших.

Л.М.Макарова, асистент кафедри інформатики

Розміщено статтю Л.М.Макарової, асистента кафедри інформатики "Використання програм фірми "1С" у навчальному процесі. Серитифікація студентів та створення навчального центру "1С" на базі МДАУ".

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget