МДАУ вступає до Magna Charta Observatory

МДАУ підготував пакет документів для вступу до однієї із найвпливовіших та найвідоміших міжнародних організацій університетів – Magna Charta Observatory.

Однією з найважливіших сфер розвитку євроінтеграції є сфера вищої освіти, де вона набула форм Болонського процесу. Болонський процес – це процес європейських реформ, що спрямований на створення спільної Зони європейської вищої освіти до 2010 року. Болонський процес офіційно розпочався у 1999 році з підписання Болонської декларації. Передумовою її створення стало підписання Великої Хартії європейських університетів (Magna Charta Universitatum). ЇЇ було підписано понад 600 вищими учбовими закладами світу, що тим самим підтвердили свою активну позицію у питаннях захисту прав та обов'язків, академічної свободи та інституційної автономії. Вони відкривають нові методи діяльності відносно до нових реалій сучасності, оберігаючи при цьому незмінні цінності свободи та незалежності.

Починаючи з 18 вересня 1988 року, коли прийняли Велику хартію університетів, або "Магна-карту", як ще її називають, ректори, вже підписали цей документ, збираються на щорічну конференцію задля обговорення втілення в життя викладених в хартії принципів.

Згідно з цілями Болонського процесу до 2010 року освітні системи країн-учасниць БП повинні бути змінені, щоб сприяти:
  • полегшеному переїзду громадян з метою подальшого навчання чи працевлаштування у Зоні європейської вищої освіти;
  • зростанню привабливості європейської вищої освіти;
  • розширенню Європи та забезпеченню її подальшого розвитку як стабільного, мирного, толерантного суспільства.

Слід зазначити, що Болонський процес не передбачає створенння повністю ідентичних систем освіти у різних країнах, він призначений лише для зміцнення взаємозв'язків та покращення взаєморозуміння між різними освітніми системами.

19 травня 2005 року на конференції у норвезькому місті Берген Україна офіційно приєдналася до Болонського процесу. Приєднання нашої країни до Болонського процесу надає можливість здійснити структурні перетворення вищої освіти за узгодженою системою критеріїв, стандартів і характеристик, що дозволить Україні стати визнаною частиною європейського освітнього і наукового простору.

З огляду на стан української системи вищої освіти, головним напрямом Болонського процесу для нас стане лібералізація вищої школи, навчання студентів принципів свободи й одночасно відповідальності за свій вибір.

"Це дуже важливо, якщо врахувати, що незалежність і автономія університетів дають можливість вищій освіті і науковим дослідженням безперервно пристосовуватися до змін у потребах суспільства і наукового прогресу" (цитата з Magna Charta).

МДАУ підготував пакет документів для вступу до однієї із найвпливовіших та найвідоміших міжнародних організацій університетів – Magna Charta Observatory.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget