День Соборності України

22 cічня у Миколаївському державному аграрному університеті було проведено круглий стіл "Геополітичний вимір України", тематичні лекції "Історичне значення Акта злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року", до Дня Соборності України.

Офіційно День Соборності в Україні відзначається з 1999 року.

22 січня 1919 року в Києві відбулося урочисте проголошення Акта з'єднання Української народної республіки (Наддніпрянська Україна) та Західноукраїнської народної республіки (Галичина, Буковина, Закарпаття). І хоча обом республікам судилося невдовзі зникнути з історичної арени, проте Акт злуки навіки віддзеркалив віковічне прагнення українського народу до єднання. І наддніпрянські українці, і галичани завжди ототожнювали себе з Великою Україною, хоча історично протягом ХІХ та початку ХХ століть знаходилася в межах різних країн – Російської та Австро-Угорської імперій.

Наш край теж став ареною єднання "російської" та "австрійської" України. В буремні роки українських визвольних змагань на Миколаївщину прибув загін Січових Стрільців зі Львова. Пройшовши на північ, бійці розташувалися в Братському районі. Тут було організовано аматорський театр, випуск газети. Селяни назавжди зберегли в пам'яті незвичайні шевченківські вечори, влаштовані стрільцями, їх емоційні розповіді про славну минувшину України.

І сьогодні зв'язок Миколаївщини з Галичиною залишається дуже тісним. Наша учнівська молодь виїжджає в Західну Україну на зимові свята. Звідти влітку до нас приїжджають гості на морський відпочинок. Але головний зв'язок – це наша Соборність, наша єдність, відчуття єдиної країни. А в єдності – наша сила.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget