24-25 жовтня 2024 року в межах Міжнародної конференції «БІОЛОГІЧНІ, БІОТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА» відбулося обговорення актуальних питань науки й виробництва на базі Миколаївського національного аграрного університету.
Відкрила форум вчених проректорка з наукової роботи Миколаївського НАУ, докторка сільськогосподарських наук, професорка Антоніна ДРОБІТЬКО, яка від імені всіх організаторів заходу та безпосередньо від ректора університету – академіка НААН В’ячеслава ШЕБАНІНА привітала учасників зібрання і відзначила, що у конференції є глибокий підтекст – обговорити біологічні, генетичні та біотехнологічні рішення для інтенсифікації аграрного виробництва.
До наукової спільноти пролунали вітальні слова від ректора Міжнародної академії прикладних наук у Ломжі (Польща) д-ра інженерії Іренеуша ЖУХОВСЬКОГО, декана факультету Національного університету харчових технологій (Україна) кандидатки технічних наук, доцентки, членкині ГЕР16 НАЗЯВО Наталії ГРЕГІРЧАК, професорки Технічного університету Молдови габілітованої докторки наук, професорки Лариси КАЙСИН, голови НМК зі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» МОН України докторки технічних наук, професорки Тетяни ПИРОГ, завідувача кафедрою Державного біотехнологічного університету (Україна) доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН Миколи БЕЗУГЛОГО.
А й насправді статистика заходу є такою:
- 85 заявлених доповідей, представники 7 країн Світу: Німеччина, Норвегія, Польща, Молдова, Казахстан, Узбекистан і Україна;
- установи, що взяли участь від країн Світу: Технічний університет Молдови, Міжнародна академія наук у Ломжі Польщі, Торайгиров університет Казахстану, Комрат державний університет Молдови, Навойський державний гірничо-технічний університет Узбекистану, Ташкентський державний аграрний університет Узбекистану,ьТашкентський зоологічний парк Узбекистану, компанія Медтронік Німеччини;
- установи, що взяли участь від України: Національний університет харчових технологій Києва, Державний біотехнологічний університет Харкова, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені І.Сікорського», Національний університет «Львівська політехніка», Миколаївський національний аграрний університет, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Сумський національний аграрний університет, Дніпровський національний аграрний університет, Білоцерківський національний аграрний університет, Херсонський державний аграрно-економічний університет, Національний університет біоресурсів та природокористування України Києва, ЗВО «Подільський державний університет», Вінницький національний аграрний університет, Одеський державний аграрний університет, Полтавський державний аграрний університет, Інститут мікробіології і вірусології імені Д.С. Заболотного, Інститут клітинної біології та генетичної інженерії, Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф.Іванова «Асканія-Нова», Інститут сільського господарства Карпатського регіону, Інститут біології тварин, Інститут свинарства та агропромислового виробництва, Інститут зернових культур, Інститут розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця, Інститут тваринництва, Інститут продовольчих ресурсів, Черкаська дослідна станція та ін.
У роботі конференції взяли участь: доктори і кандидати наук, доктори філософії, габілітовані доктори наук, доценти, професори, член-кореспонденти та академіки, аспіранти та докторанти, магістранти та здобувачі бакалаврського ступеня й магістратури, керівники підприємств та головні фахівці, роботодавці та стейкголдери.
Такий широкий інтерес до теми заходу, до ноу-хау, з якими діляться сьогодні вчені, запевняє у тому, що і біологічні практики, і генетичні методики, і біотехнологічні рішення нададуть і далі розвиток аграрному виробництву, і тим самим в ліпший спосіб будуть вирішувати проблему задоволення населення нашої планети продовольством, товарами для побуту, для створення проривних технологій заради людства і його існування.
Пленарна частина конференції відбулася за заявленою програмою (https://www.facebook.com/tvpptsb/posts/pfbid0KsQcHFCFMhvdq69JMRd8jN8EiJ2F1XSqpWV2Dd2Vab7Cfqt4P1x6dqm6zDnSaRPel), а секційні засідання ще попереду,і відбудуться за такими напрямами:
Секція 1 : Біологічні аспекти для аграрного виробництва, ветеринарії й харчових технологій
Секція 2 : Генетичні аспекти для аграрного виробництва, ветеринарії й харчових технологій
Секція 3 : Біотехнологічні аспекти для аграрного виробництва, ветеринарії й харчових технологій
Секція 4 : Якість і безпека продуктів та процесів аграрного виробництва, ветеринарії й харчових технологій.
Учасникам конференції лише хочеться виразити подяку за відданість науці та за участь у конференції. Тож вітаю всіх і бажаю задоволення від цього дводенного спілкування!
Голова наукового комітету конференції, професор Михайло ГИЛЬ
Дописати коментар