Відбувся форум із аналітики метеостанцій

17 грудня 2019 року у Миколаївському національному аграрному університеті відбувся форум на тему: «Прогнозна аналітика на базі метеостанцій і її практичне застосування в процесі вирощування сільськогосподарських культур». Захід проводився за організаційної та фінансової підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).
У межах програми було презентовано фотозону «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва очима студентів» та експозицію «Дари полів». Відкрив форум декан факультету перепідготовки і підвищення кваліфікації Віталій Кузьома, кандидат економічних наук, доцент. Перед учасниками з вітальним словом виступив Дмитро Кравцов, консультант з питань раціонального природокористування Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP). Про співпрацю проекту з Миколаївським національним аграрним університетом розповіла виконавчий директор благодійного фонду «Ласка» Ірина Купрієвич.
Із досвідом використання агрометеостанції в ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» поділився декан агрономічного факультету цього закладу вищої освіти Іван Мринський, кандидат сільськогосподарських наук, доцент.
Жваве обговорення викликала презентація директора компанії «iMETOS Україна» Сергія Коваленка на тему: «Тенденції, аналітика, аналіз ринку та практичний досвід використання прогнозної аналітики для зменшення собівартості сільськогосподарської продукції на базі метеостанції iMETOS».
Із особливостями використання сучасних сенсорних технологій для моніторингу умов вирощування сільськогосподарської продукції в тепличних господарствах присутніх ознайомив Михайло Скуратівський, технічний директор компанії СМАРТВЕЛЛ.
Микола Карпенко, заступник директора Навчально-науково-практичного центру МНАУ, на базі якого і розташована агрометеостанція, зазначив: «Вимогливість овочевих культур до вологи ґрунту і повітря залежить від їх біологічних особливостей, розвитку кореневої системи, морфологічної й анатомічної будови надземних органів (стебла, листка), температури ґрунту і повітря, інтенсивності сонячного освітлення, забезпечення поживними речовинами, сили вітру і вологості повітря. Надмірний вміст вологи в ґрунті так само, як і її нестача, негативно позначається на рості та розвитку рослин. Так, при надмірному зволоженні змінюється співвідношення між рідкою і газоподібною фазами ґрунту, внаслідок чого коренева система терпить від нестачі кисню і загниває. Надмірна вологість призводить до загнивання листків та поширення грибних захворювань. Всі важливі показники ми отримували з агрометеостанції, яка встановлена на полях ННПЦ МНАУ та проводили прогнозування подальших наших агротехнічних заходів. Саме завдяки ним ми здійснювали пе зрошення й хімічний захист рослин».
Освітній процес тісно пов'язаний із процесом виробництва. Теоретична підготовка висококваліфікованих працівників неможлива без їх практичної підготовки. Антоніна Панфілова, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, заступник декана факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету презентувала учасникам форуму програму використання метеостанції ННПЦ МНАУ при вивченні студентами спеціальності «Агрономія», дисциплін професійного спрямування.
З метою розвитку науки, як джерела економічного зростання країни і невід'ємної складової підвищення професійної підготовки спеціалістів агропромислового комплексу, поглиблення фундаментальних та прикладних наукових досліджень дані метеостанції використовуються й при проведенні наукових досліджень у галузі сільськогосподарського виробництва, про що розповів Михайло Федорчук, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету.
Про практику застосування агрометеорологічних даних під час вирощування часнику на дослідних ділянках Технолого-економічного коледжу Миколаївського національного аграрного університету присутніх проінформувала Надія Колояніді, завідувач навчально-виробничою практикою ТЕК МНАУ. На полях Навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету було висаджено часник озимий сорту «Любаша». Технологічний процес його вирощування повністю забезпечувався даними, отриманими з агрометеостанції.
Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва надає всебічну підтримку фермерським господарствам. Агроном студентського фермерського господарства «Агро-тех», здобувач вищої освіти факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету Антон Попель зауважив: «Поширення нових технологій дозволить підняти українське фермерство на новий рівень, сприятиме підвищенню ефективності та конкурентоспроможності фермерських господарств, допоможе наповнити внутрішній ринок продуктами вітчизняного виробництва та збільшить обсяг експорту. Окрім того, розвиток фермерства сприятиме розвитку сільських територій та призведе до підвищення добробуту сільського населення».
Учасники форуму залишилися у захваті від організації заходу, корисності та доступності отриманої інформації та висловлювали слова щирої вдячності ректорові університету, академіку В'ячеславу Шебаніну й заступнику менеджера Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва Володимиру Терновському.






















Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget