Як швидко налаштувати та провести онлайн-вебінар

   
 
   Що таке вебінар? Якщо ми звернемося до Вікіпедії, то з’ясуємо, що це  різновид веб-конференції, проведення онлайн-зустрічей або презентацій через Інтернет.
    Пояснимо простіше: вебінар – це навчальне онлайн-заняття або корпоративна онлайн-нарада. Лекція із навчальної дисципліни для здобувачів, інструктаж щодо заходів з запобігання розповсюдження вірусу для віддалених співробітників або термінова нарада із поточних питань – все це можна провести в форматі онлайн-вебінару.
    У вебінарі завжди беруть участь дві сторони: доповідач-ведучий і слухачі. Тому для організації вебінару потрібна спеціальна платформа: складно провести заняття на 100 осіб у стандартному месенджері з відеозв’язком.
    Одна із таких платформ – це сервіс Jitsi, який надає користувачам можливість безкоштовно проводити вебінари.
    Розглянемо детально процедуру створення та проведення вебінару. Для використання сервісу нам необхідно мати доступ до мережі Інтернет, браузер (бажано Google Chrome), встановлений на вашому ПК, ноутбуці чи планшеті, веб-камеру, мікрофон та колонки.
Увійдемо на сайт сервісу проведення вебінарів за адресою https://meet.jit.si/


    Після входу на сайт, вам може надійти запит на дозвіл доступу до вашої камери та мікрофону. Погоджуємося і натискаємо «ОК».
    Далі вам необхідно встановити деякі налаштування. Для цього необхідно натиснути на значок налаштувань у правому верхньому куті сайту. Відкриється вікно налаштувань, в якому у вкладці «Пристрої» необхідно вибрати зі списку вашу веб-камеру, мікрофон та звуковий вихід (колонки), які у вас наявні.


    На наступній вкладці «Профіль» необхідно ввести інформацію щодо вашого Імені, яке буде зображено у вікні вебінару, та вашої поштової адреси.


    Вкладка «Календар» дозволяє, за бажанням, увійти до свого акаунту Google та зазначити ваш вебінар у Календарі.


    Остання вкладка вікна налаштувань «Більше опцій» надає можливість обрати мову інтерфейсу сайту.


    Після того, як ви вказали усі необхідні параметри налаштувань, натискаєте кнопку «Ок». Будь-які інші дії щодо реєстрації на сайті не потрібні.
    Тепер залишилося створити сам вебінар і запросити учасників. Для цього на головній сторінці сайту необхідно після тексту «Почати нову відеоконференцію» ввести у полі назву вашого вебінару. У прикладі введено назву «Databases-EK3/1». Назву вебінару краще вводити латиницею, хоч можна й українською мовою.


    Натискаємо кнопку «Ок» і все – кімнату для вебінару створено! Перед вами з’явиться вікно самого вебінару, функціонал якого ми й розглянемо.


    На зображенні вказані кнопки для увімкнення та вимкнення мікрофону доповідача (вас буде чути усім учасникам або ні), камери (ваше зображення буде видно або ні) та кнопка завершення вебінару. Такий самий функціонал доступності аудіо та відео можуть налаштувати й всі слухачі вебінару, тобто можливо вказати параметри зображення відео та звуку користувача для усіх учасників.
    Тепер доповідачеві залишилося запросити до кімнати вебінару слухачів. Для цього натискаємо на кнопку «Поділитися» у правому нижньому куті вікна, після чого відкриється вікно, показане на зображенні. Також у цьому вікні є можливість встановити, за бажанням, пароль на вхід у вебінар.


    Вам залишається тільки скопіювати посилання на вебінар та надіслати це посилання поштою, у месенджері чи будь-яким іншим повідомленням усім учасникам, та зазначити час проведення для підключення.
    Таким чином, ви створили та налаштували вебінар, розіслали усім учасникам посилання на цей вебінар та дату і час проведення.
    У зазначений час ви відкриваєте це посилання у себе в браузері та чекаєте на підключення учасників (бажано створення і проведення вебінару виконувати на одному ПК чи ноутбуці, планшеті).
    Якщо ви увімкнете на сторінці вебінару камеру і мікрофон, то усі учасники зможуть вас бачити й чути. За необхідності можна вимикати камеру чи мікрофон.
    Розглянемо основні можливості сервісу проведення вебінарів. У процесі  спілкування з учасниками надається можливість використовувати чат, в якому всі можуть надсилати різноманітні повідомлення.


    Доповідач може надати всім учасникам доступ до свого екрану. Для цього необхідно в лівому нижньому куті натиснути на кнопку із зображенням монітору, після чого браузер запитає, чи згодні ви надати сервісу доступ до вашого екрану. Після вашої згоди на екрані з'явиться вікно, показане на зображені.


    Тепер ви можете згорнути вікно браузера і всі учасники вебінару будуть бачити все, що відбувається на екрані вашого ПК чи ноутбука. Таким чином ви можете відкрити будь-який контент (презентацію, документ, відео тощо) і, супроводжуючи показ відповідними роз’ясненнями, донести до слухачів всю необхідну інформацію.
    Відповідно, натиснувши на кнопку «Закрити доступ», ви завершите режим показу вашого екрану.
    Інші додаткові можливості сервісу доступні у меню, яке відкривається натисканням кнопки у правому нижньому куті.


    Тут ви можете обрати якість передачі відео (це зменшить навантаження на інтернет-трафік учасників вебінару), почати трансляцію вебінару у YouTube, записати відео вашого вебінару, відключити мікрофони у всіх учасників тощо.


    Таким чином, виконавши прості налаштування, будь-хто може досить швидко створити та провести свій власний вебінар: онлайн-лекцію чи практичне заняття для здобувачів, нараду для співробітників.
Залишайтеся вдома! Бережіть себе і будьте здорові!










обліково-фінансовий факультет, кафедра інформаційних систем і технологій, вебінар

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget