Підписання Великої хартії університетів ректором МДАУ

Болонський процес має дві складові: формування співдружності провідних європейських університетів під егідою документа, що отримав назву Великої Хартії Університетів, та об'єднання національних систем освіти і науки в європейський простір з єдиними вимогами, критеріями і стандартами. Головна мета цього процесу – консолідація зусиль наукової та освітянської громадськості й урядів країн Європи для істотного підвищення конкурентоспроможності європейської системи науки і вищої освіти у світовому вимірі, а також для підвищення ролі цієї системи у суспільних перетвореннях.

Керівництво Миколаївського державного аграрного університету, розуміючи всю важливість та необхідність подальших позитивних трансформацій в царині науки та освіти, не може стояти осторонь даних процесів. Тому на одному з чергових засідань Вченої Ради МДАУ, після аналізу пропозицій від міжнародного відділу, було прийняте одноголосне позитивне рішення щодо вступу університету до асоціації підписантів Великої Хартії.

17-18 вересня 2009 року в місті Болонья, Італія, делегація від Миколаївського ДАУ – ректор В.С. Шебанін, перший проректор Д.В. Бабенко та старший викладач кафедри іноземних мов І.Я. Стрюкова – приймала участь в урочистому святкуванні ХХІ Річниці від дня створення Magna Charta. Знаковою для нас ця подія стала ще й тому, що 18 вересня ректором університету було підписано Велику Хартію університетів – основоположний документ Болонського процесу.


17 вересня 2009 року, о 9:00 в Малому Палаці Санта Лючія розпочались урочистості з нагоди святкування ХХІ Річниці від дня створення Magna Charta Unіvеrsitatum. Тема цьогорічної конференції була наступною: "Аналіз та пропозиції, як наука та освіта може допомогти суспільству в умовах кризи".

Серед доповідачів були:
П'єр Уго Калзоларі, ректор Болонського університету – Вступне слово
Фабіо Роверсі Монако, почесний президент Наглядової Ради – Вступне слово
Бастіан Бауманн, Генеральний секретар Наглядової Ради MAGNA CHARTA – Звіт діяльності Наглядової Ради
Ендрю Макінтош, депутат Ради Європи – Вища освіта в часи кризи
Стів Фуллер, університет Ворвік, Сполучене Королівство – Чи дійсні університетські свободи в часи кризи?
Салєх Хашем, Генеральний секретар Асоціації арабських університетів – Вища освіта – ключ до розвитку суспільства – приклад з арабського світу.

Також представники нашого університету брали участь в робочих групах, семінарах під керівництвом:
Монік Фуало – заступник генерального секретаря департаменту міжнародної освіти,
Джайрам Редді – консультант з питань вищої освіти, Пд. Африка

18 вересня 2009 року, о 10:30, у Великому Палаці Санта Лючія відбулась офіційна Церемонія підписання ВЕЛИКОЇ ХАРТІЇ.
На початку церемонії з вступним словом та вітальною промовою виступили П'єр Уго Калзоларі, ректор Болонського університету, та Дімітріос Цугаракіс, ректор Іонійського університету, Греція.

Підписання Великої Хартії ректором Миколаївського державного аграрного університету В.С. Шебаніним

Велика хартія університетів (Маgnа Сhаrtа Unіvеrsitatum) є результатом пропозиції, з якою звернувся Болонський університет у 1986 році до провідних університетів Європи. Ідею складання та підписання такого документа з ентузіазмом підтримала наукова, освітянська й політична еліта Європи.

На зустрічі в Болоньї (червень 1987 року) делегати з 80 європейських університетів обрали раду з восьми членів – керівників провідних європейських університетів та представників Ради Європи – для розробки проекту хартії, який було складено в Барселоні у січні 1988 року. У вересні 2001 року було створено наглядову раду (Observatory) Великої хартії університетів.

18 вересня 1988 року під час урочистостей, присвячених 900-річчю Болонського університету – альма-матер європейської вищої освіти, ректори 430 університетів в урочистій обстановці у присутності багатьох представників громадськості, урядовців та духовенства підписали хартію. Цей документ окреслює фундаментальні принципи, якими мають керуватись університети, щоб забезпечити розвиток освіти та інноваційний рух у світі, який швидко змінюється. Метою документа було відзначення найважливіших цінностей університетських традицій і сприяння тісним зв'язкам між університетами Європи. Однак, оскільки цей документ має універсальну спрямованість, його можуть підписувати також університети з інших регіонів світу.

Підписуючи хартію, університети підтверджують свою належність до академічної співдружності, яка перетинає політичні та соціальні бар'єри і формує принципи інтеграції Європи в суспільство, що надає усім громадянам необхідні права та свободи, різноманітні порівняльні та адекватні послуги у сфері культури, науки і освіти. Хартія ще раз підтверджує основні цінності, права та обов'язки університету як ключової інституції суспільства.

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget