Участь у засіданні бюро Президії НААН

17 листопада 2021 року відбулося засідання бюро Президії НААН України. У засіданні в режимі онлайн взяли активну участь ректор Миколаївського НАУ академік В’ячеслав Шебанін   та декан факультету агротехнологій Антоніна Дробітько.
На засіданні розглянули питання: «Геоінформаційні системи і технології для використання у зрошуваному землеробстві півдня України» (доповідач: Сергій Коковіхін – заступник директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН, доктор сільськогосподарських наук). Доповідь викликала жваве обговорення та дискусії.
В Миколаївському національному аграрному університеті в освітньому процесі при викладанні агрономічних дисциплін студентам, а також у науково-дослідній роботі аспірантів і докторантів, багато уваги приділяється питанням впровадження ГІС-технологій, оскільки це потужний інноваційний інструмент підвищення врожайності сільськогосподарських культур, економічної ефективності, зменшення екологічного тиску на довкілля. Геоінформаційні технології використовуються на дослідних ділянках та виробничих посівах Дослідного поля Миколаївського національного аграрного університету при вирощуванні кукурудзи, соняшнику, сорго, пшениці озимої та інших культур. В межах створеного науково-навчально-виробничого консорціуму «Південний» Університет тісно співпрацюємо із вченими Інституту зрошуваного землеробства НААН. Проводяться комплексні дослідження із розробки й використання ГІС-технологій при вирощуванні різних сільськогосподарських культур, впровадження результатів досліджень в освітній процес та виробництво.
Необхідно акцентувати увагу на важливість відпрацювання з використанням ГІС-технологій систем обробітку ґрунту для певних сільськогосподарських культур, які базуються на багатошаровому аналізі розвитку ґрунтових процесів, врахуванні динаміки водного, повітряного, поживного режимів ґрунту, картографуванням рівнів забур’яненості з їх мікролокальною фіксацією на полях зрошуваних сівозмін тощо. Перспективними будуть дослідження з відпрацювання систем мілкого або нульового обробітку ґрунту (Mini-till, No-till, Strip-till), що набуває актуального значення за істотного зростання цін на енергоресурси.
На перспективу вчені Університету будуть активно співпрацювати з науково-дослідними установами Національної академії аграрних наук України за напрямом розробки, вдосконалення і впровадження геоінформаційних систем і технологій для використання у зрошуваному землеробстві півдня України.











факультет агротехнологій

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget