Культурологічно зорієнтоване навчання як детермінанта формування духовної культури молоді

На наше глибоке переконання, українське майбутнє твориться вже сьогодні саме в університетах як твердинях національної  ідентифікації народу і динамічних структур, де відбувається засвоєння модерних ідей молоддю. Лише за умов, що ми допоможемо молоді стати свідомими громадянами нашої держави, справжніми професіоналами у своїй справі, а найголовніше – високодуховними особистостями, ми всі разом зможемо подолати глибоку системну моральну кризу суспільства. Не викликає сумнівів, що від морального та естетичного потенціалу здобувачів вищої освіти – майбутньої національної еліти – багато в чому залежать зміст і динаміка суспільного прогресу.

Одне із найважливіших питань сьогодення: що сприяє досконалості людини, що робить її гармонійною, прекрасною в думках, відчуттях, вчинках? Як виховати духовність? Духовність формується гармонізацією засобів інтелектуального, морального й естетичного впливів. 

Цілеспрямовано поринаючи у світ красоти, у здобувачів вищої освіти пробуджуються духовні інтереси, потреби, глибокі духовно-моральні відчуття й переживання. Враховуючи, що вік тотальної комп’ютеризації поглибив розрив між інтелектуальною й емоційною сферами особистості, ми використовуємо в освітньому і виховному процесі університету різні засоби впливу на студентів.

У процесі бесід з’ясовується, що здобувачі вищої освіти нашого університету із задоволенням відвідували осередки культури міста корабелів – Миколаєва. Не залишаючись осторонь від новітніх вимог часу та розбудовуючи нову незалежну державу, миколаївці зберігають свої історичні та культурні традиції. Здобувачі вищої освіти нашого університету поділилися своїми враженнями про музей: „Музей, на мою думку, це місце, де людина відпочиває, пізнає прекрасне, збагачує свою духовність, підвищує свій інтелект. Захоплює різноманітність картин і спосіб їх написання, а також пейзажі, біля яких відчуваєш себе там, в картині....Взагалі, музей не підпорядкований часу, в ньому час ніби зупинився. Ми впевнені, що нас чекають нові, неповторні враження, відвідуючи різні музеї України і світу як безпосередньо, так і дистанційно…”. 

Засобами художніх творів формується духовність здобувачів вищої освіти як внутрішня енергетична сила особистості, стержень життя, свобода вибору вищих ідеалів, творчість по законам краси. Духовний розвиток передбачає собою динамічний процес зміни світоглядних позицій особистості, засвоєння системи цінностей, набуття високоморальних людських духовних якостей. 





Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget