Майбутнє професійної освіти в поєднанні теорії і практики

Розвиток дуальної освіти, коли в підготовці майбутніх висококваліфікованих фахівців беруть участь навчальні заклади і профільні підприємства - це засіб, що сприяє підвищенню якості навчання і її відповідності європейським стандартам і ринку праці.

Впровадження дуальної освіти найбільш актуально для виробничої і аграрної сфер, де необхідно збільшення і вдосконалення практичної складової, розуміння виробничих процесів.

В Україні гостро відчувається дефіцит спеціалістів. Водночас існує проблема безробіття. Дуальна освіта дає можливість задовільнити проблеми і студентів і підприємств. Студенти отримують роботу, а підприємства – кваліфіковані кадри.

МНАУ завжди приділяв значну увагу вдосконаленню практичної складової підготовки висококваліфікованих фахівців. Про це свідчить функціонування філій кафедр на підприємствах, організація проведення виробничих практик, проведення практичних занять в умовах підприємств, виїзні засідання екзаменаційних комісій по захисту магістерських робіт на підприємствах. У 2017 році затверджено «Положення   про порядок організації та проведення дуального навчання у МНАУ». Так, зокрема на інженерно-енергетичному факультеті заключено договори про дуальне навчання з  11 підприємствами.

Ректорат МНАУ висловлює вдячність ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» за цікавий досвід організації наскрізного практичного навчання. Співпраця починається з узгодження навчальних планів підготовки фахівців за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» з керівництвом ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Це дозволяє коригувати навчальні плани з урахуванням новітніх технологій та сучасного обладнання в галузі електроенергетики. Студенти першого курсу залучаються до  проведення навчальних екскурсій, де вони мають можливість ознайомитись із електроустановками, контрольно-вимірювальними приладами, обладнанням теплових пунктів і насосних станцій. Студенти після другого та третього курсів на підприємстві  проходять електромонтажну та експлуатаційну навчальні практики. Так, наприклад, в минулому році десять студентів після практики виявили бажання влаштуватись на роботу і паралельно продовжити  навчання за дуальною формою освіти. Слід відзначити, що ці студенти, навчаючись за індивідуальними планами, мають гарні навчальні показники і це дозволяє їм отримувати крім заробітної плати ще і  академічну стипендію.

Кафедра електроенергетики, електротехніки та електромеханіки  залучає до читання лекцій з дисциплін професійної та практичної підготовки провідних фахівців ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», зокрема Логвінова М.Ю., Куценко К.О.

Від 10 до 20%  тем магістерських робіт пов’язані з науковими дослідженнями проблем теплопостачання і до рецензування цих робіт залучаються фахівці  ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». В цьому році планується захист цих робіт провести на виїзному засіданні екзаменаційної комісії в умовах ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». І заключним етапом такої співпраці є працевлаштування випускників. На сьогоднішній день на підприємстві працюють  випускники МНАУ, в тому числі директор Логвінов М.Ю. та його заступник Куценко К.О.

Така наскрізність співпраці в організації практичного навчання майбутніх інженерів – енергетиків є запорукою якісної професійної освіти і сприяє забезпеченню ринку праці висококваліфікованими фахівцями для паливно-енергетичного комплексу.



Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget