Зимовий спокій на пасіці

Бджоли відносяться до родинних комах, що нараховують більш 100 тисяч особин, тому вони здатні заготовляти великі кормові запаси на зиму. Звичайно, комахи на зиму впадають в анабіоз. Бджоли ж, маючи достатню кількість корму, своєю чисельністю здатні підтримувати температуру гнізда. Вони знаходяться в напіванабіозі. В зимовий час температура гнізда знижується до 28-22ºС (влітку вона складає 36-37ºС), підвищується вміст СО2 до 6%, кількість О2 знижується до 10%. Такий стан гнізда сприяє зниженню обміну речовин в організмі бджіл і скороченню витрат корму, що сприяє виживаності бджіл в зимовий період. При таких умовах бджоли добре зимують, здатні використовувати короткочасні теплі дні для очисних обльотів.
На навчально-науковій пасіці Миколаївського НАУ бджолині сім’ї зимують на волі, на стаціонарному точку. Взимку сім’ї укомплектовані достатньою кількістю корму, утеплені, при задовільній вентиляції.
10 січня викладачами кафедри ТВПТ В.Д. Івановою та О.І. Ващенко було проведено перевірку стану бджолиних сімей, очистку прилітних дощок. На випадок різкого похолодання, поверх кормових стільників спеціалісти поклали канді (тістоподібний корм – суміш меду та цукрової пудри ) по 400-500 г кожній сім’ї. Стан зимівлі бджолиних сімей на пасіці на наступний період задовільний.


Доцент кафедри ТВПТ В.Д. Іванова
Ст. викладач кафедри ТВПТ О.І. Ващенко


факультет ТВППТСБ,кафедра ТВПТ

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget