Дякуємо за підтримку!

Миколаївський національний аграрний університет щиро дякує за важливе для всіх нас рішення про виділення коштів на регіональну освіту для 85 студентів, які на сьогодні мають унікальну можливість здобувати знання за рахунок фінансової підтримки бюджету Миколаївської області, а також за можливість стати у 2020 навчальному році студентами нашого університету ще 85 випускникам сільських шкіл.
В умовах сьогодення Миколаївська область, як і вся наша країна, опинилась перед загрозою соціальної напруги, яка нині є і так високою через поширення короновірусної інфекції 2019-NCOV. Враховуючи наявну диспропорцію фінансових доходів громадян та низьку платоспроможність певних верств населення, забезпечити однакові технічні можливості для здобуття дистанційної освіти у місті та в селі є не реальним процесом, а запровадження механізму індикативної собівартості для вступників з сільської місцевості та обмеження щодо зарахування на навчання за державним замовленням вступників із конкурсним балом не менше 125, робить здобуття вищої освіти для вступників із сільської місцевості практично не можливим. Звичайно, у нашому суспільстві панує думка, що «ломоносови» досягнуть своєї мети, подолавши всі перешкоди. Але студенти і викладачі рік у рік  помічають, що саме ті, хто закінчив слабеньку школу та змушений був працювати у полі чи на іншому виробництві, на шкоду можливості здобути ґрунтовні знання, до третього курсу «виривалися» за своїми показниками успішності в навчанні вперед, а потім саме з них, хто звик з дитинства до труднощів, виходили великі вчені, керівники виробництв, ректори, депутати та інші помітні у суспільстві люди. Вступаючи до ЗВО ми потребуємо допомоги, однак згадана постанова діє у прямо протилежному напрямку, закриваючи для багатьох із нас один-єдиний шлях здобути гідну освіту, підтверджуючи тим самим невідповідність запевнень влади про «країну рівних можливостей», «соціальні ліфти» тощо. Якщо батьки з фінансових або інших міркувань не зможуть учити таких дітей, то система вищої освіти в Україні понесе багатотисячні втрати студентства. Ми ж повинні у будь-який спосіб рятувати свою систему вищої освіти, пам’ятаючи, що її без студентів не буває. І не зважаючи на труднощі, ми є переможцями Міжнародних і Всеукраїнських конкурсів та олімпіад серед студентів закладів вищої освіти. І у цьому навчальному році у нас 89 переможців, з-поміж них: 7 переможців міжнародного конкурсу наукових робіт. Ми посідаємо І місце серед переможців ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад серед аграрних закладів вищої освіти і університетів Миколаївщини. Із 89 переможців, 63 – це ми діти із сільської місцевості.
  Тож не потрібно позбавляти нас єдиної можливості, та й майбутнього також. Адже хто, як не ми, сільська студентська молодь, буде поширювати новітні здобутки у галузі аграрного виробництва, визначати нові горизонти економічних досліджень та розбудовувати аграрний сектор економіки нашої держави.
Ми переконані, що регіональне замовлення має багато переваг, адже воно чітко визначає потреби у фахівцях для агропромислового комплексу області і зменшує динаміку міграції вступників до інших областей України.
У разі припинення фінансування із обласного бюджету місць регіонального замовлення для здобуття освітнього ступеня «бакалавр» ми мали б у подальшому навчатися на місцях за кошти фізичних та/або юридичних осіб, а це здебільшого призвело б до відрахування та позбавляло нас можливості здобути якісну вищу освіту в Миколаївському національному аграрному університеті й відповідно позбавляло можливості реалізуватися як якісним фахівцям на ринку праці. І видається зовсім дивним, чому постанова розповсюджується лише на державні ЗВО, що само по собі зароджує підозру. Адже за великим рахунком державні і приватні ЗВО мають бути рівними перед законом.
Миколаївському національному аграрному університеті у 2019 році було затверджено обсяги регіонального замовлення на підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр» в кількості 85 осіб. Університет в повному обсязі (100 %) виконав набір на підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр» за регіональним замовленням. Завдяки спрямуванню коштів регіонального замовлення нам, випускникам сільських шкіл, вдалося долучитися до освітнього процесу в МНАУ.
У травні 2020 року на засіданні позачергової сесії Миколаївської обласної ради було прийнято рішення щодо продовження фінансування регіонального замовлення здобувачів вищої освіти Миколаївського національного аграрного університету, хоч і з відтермінуванням через економічну ситуацію та обмеження, що були введені у зв’язку із карантином, але ми з розумінням ставимося до цього. Однак завдяки перспективному баченню Миколаївської обласної державної адміністрації та Миколаївської обласної ради щодо необхідності розвитку вищої регіональної аграрної освіти, бажанню підтримати нашу сільську молодь та пріоритетності курсу на розбудову сільських територій області, наш університет отримав необхідні кошти і на сьогодні має можливість продовжити навчати студентів у Миколаївському національному аграрному університеті.
Студенти Миколаївського національного аграрного університету висловлюють слова щирої вдячності Миколаївській обласній державній адміністрації та депутатському корпусу Миколаївської обласної ради за надане, в обласному бюджеті Миколаївської області на 2020 рік, фінансування регіонального замовлення, на підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр».
Із кожним роком зацікавленість абітурієнтів спеціальностями, які можна здобути в університеті, зростає, підтвердження цьому є тисячі  талановитих, висококваліфікованих, затребуваних на ринку праці фахівців та загальне 46 місце Миколаївського національного аграрного університету в Україні (ІІ місце серед аграрних закладів вищої освіти, де І місце Національний університет біоресурсів і природокористування України) та перше ‒ серед закладів вищої освіти Миколаївської області у рейтингу ТОП-200 університетів України. 

Студентський президент
Марина Василенко

студентське самоврядування мнау, регіональне замовлення

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget