Виїзні заняття на базі Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова»

04.05.2018 року науково-педагогічними працівниками кафедр генетики, годівлі тварин та біотехнології і технології виробництва продукції тваринництва факультету ТВППТСБ було проведено виїзні практичні заняття в умовах виробництва на базі Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства Херсонської області. Кандидати сільськогосподарських наук, доценти Каратєєва О.І., Калиниченко Г.І., Галімов С.М. провели лабораторно-практичні заняття для здобувачів вищої освіти І курсу бакалаврату та магістратури груп Т 1/1, Т 1/2, Т 1/3 ТМ 1/1 з дисциплін «Генетика з біометрією» та «Спеціальна генетика» і для здобувачів вищої освіти ІІІ курсу СВО «Бакалавр» груп Т 3/1, Т 3/2, Т 3/3, Т 3/4 з дисциплін «Основи наукової діяльності та патентування» та «Технологія виробництва продукції бджільництва».


Під час заняття студенство відвідало лабораторію генетики, де мали змогу закріпити набуті знання і оволодіти практичними навичками розроблення і застосування сучасних методів молекулярної генетики та молекулярно-генетичних маркерів для підвищення ефективності селекції, збереження та раціонального використання генофонду сільськогосподарських тварин, зокрема не в навчальних лабораторіях, а безпосередньо в лабораторних умовах. Здобувачам було показано рентгеноструктурний аналіз, хроматографію, електрофорез, високошвидкісне центрифугування, електронну мікроскопію, що дозволило поглибити і розширити уявлення про спадкову природу гена. 
Завідувач лабораторії – кандидат с.-г. наук Скрепець Костянтин Васильович провів бесіду щодо молекулярно-генетичних методів оцінки генів тварин, молекулярно-генетичних закономірностей формування продуктивності, визначення оптимальної генетичної структури популяцій, збереження генофондів аборигенних порід, оцінки впливу систем розведення та технологічних умов на генофонди порід, удосконалення селекційно-генетичних прийомів і методів створення порід, ліній, типів с.-г. тварин з використанням молекулярно-генетичних маркерів тощо.
Також студенти побували в лабораторії біології відтворення сільськогосподарських тварин, напрямками наукової діяльності якої є розробка і вдосконалення прийомів і способів штучного осіменіння сільськогосподарських тварин, розробка способів тестування і регулювання стану репродуктивної системи сільськогосподарських тварин, трансплантація ембріонів сільськогосподарських тварин, кріоконсервація статевих і зародкових клітин.
Завідувач лабораторії – кандидат с.-г. наук Ірина Вікторівна Лобачова ознайомила здобувачів вищої освіти з основними принципами асептичного одержання, обробки і використання сперми баранів-плідників, глибоким заморожування сперми баранів-плідників у відкритих гранулах і пайєтах, отриманням ембріонів овець після культивування поза організмом зажиттєво вилучених ооцитів, способами інтенсифікації сперматогенезу і підвищення запліднювальної здатності сперми баранів-плідників, сезоннокорегованими способами регулювання статевої активності вівцематок. Майбутні фахівці мали змогу самостійно здійснити оцінку функціонального стану статевої системи вівцематок за цитологією вагінального мазка, взяти участь у складанні схем гормональної стимуляції поліовуляції у вівцематок тощо. 













Студенти, також побували в музеї Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства, де ознайомилися з історією його створення, етапами становлення.
Під час виїзного заняття молодь також відвідала перлину степу України – біосферний заповідник «Асканія-Нова». Територія заповіднику найбільша в Європі – 11054 га. Складається із зоопарку, де зібрано птахів і тварини майже з усіх країн Світу, а також мальовничого ботанічного саду з величезною кількістю штучних ставків, де представлено дерева та кущі усіх кліматичних зон Землі.
Керівництво факультету та студентство висловлює щиру подяку за надану можливість проведення лабораторно-практичних занять в умовах виробництва, гостинність та доброзичливість керівнику Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства Вдовиченку Юрію Васильовичу, вченому секретарю Жарук Людмилі Володимирівні, завідувачам лабораторій генетики та лабораторії біології відтворення сільськогосподарських тварин Скрепець Костянтину Васильовичу та Лобачовій Ірині Вікторівні.

 



 











Доценти кафедр ГГТБ та ТВПТ 
О.І.Каратєєва, Г.І. Калиниченко, С.М. Галімов

факультет ТВППТСБ, кафедра генетики, кафедра ТВПТ

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget