Заняття в умовах виробництва з дисципліни «Основи біотехнології в рослинництві»

28 березня 2018 року було проведено лекцію та практичні заняття з дисципліни «Основи біотехнології в рослинництві» для здобувачів вищої освіти ІІІ курсу факультету агротехнологій в умовах виробництва – філії кафедри землеробства, геодезії та землеустрою ФГ «Агролайф» Вітовського району Миколаївської області. Заняття проведено к.с.-г.н., доцентом Манушкіною Тетяною Миколаївною та спеціалістами лабораторії клонального мікророзмноження Бондарєвим Сергієм Володимировичем і Пилипенко Варварою Сергіївною.
Основним завданням лабораторії клонального мікророзмноження є вирощування садівного матеріалу в умовах invitro для подальшого висаджування у відкритий ґрунт. Клональне мікророзмноження дозволяє за короткий термін одержувати велику кількість однорідного садивного матеріалу. Коефіцієнти мікророзмноження досягають сотні тисяч рослин на рік, що в кілька тисяч разів більше, ніж під час використання традиційних методів вегетативного розмноження. Під час використання клонального мікророзмноження садівний матеріал набуває високої якості й позбавляється хвороб. Таким чином, саджанці захищені від вірусів, бактерій, бактеріального раку і навіть мікроплазменної хвороби. Від звичайних саджанців вони відрізняються тим, що мають високий ступінь приживлюваності, однорідність розвитку, довговічність, швидкий ріст, розвиток і підвищену морозостійкість та врожайність.
Здобувачі вищої освіти були ознайомлені з будовою лабораторії, зокрема кімнатами для миття лабораторного посуду та приготування живильних середовищ, ламінарним боксом, культуральною кімнатою, здобули практичні навички з мікроживцювання рослин.
Спеціалісти лабораторії розповіли про свої основні завдання й продемонстрували як працювати у ламінарному боксі, ознайомили молодь із рослинами, які вирощуються. Із використанням новітніх біотехнологій лабораторія розмножує саджанці суниці, ожини, черешні, малини, лаванди та деяких видів орхідей.
Здобувачі вищої освіти зацікавилися таким видом агробізнесу, ставили запитання щодо організації біотехнологічної лабораторії та особливостей окремих етапів клонального мікророзмноження цінних сільськогосподарських культур.
Деканат факультету агротехнологій висловлює подяку директору ФГ «Агролайф» Хомуту Володимиру Петровичу за надану можливість студентській молоді закріпити теоретичні знання та здобути практичні навички в умовах виробництва.






Тетяна Манушкіна – доцент кафедри землеробства, 
геодезії та землеустрою, к.с.-г.н., доцент;
Наталія Цой– здобувач вищої освіти групи А 3/1;
Катерина Сирота – здобувач вищої освіти групи А 3/4.

факультет агротехнологій, виїзне заняття, кафедра землеробства

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget