День практичної підготовки здобувачів вищої освіти Миколаївського НАУ в умовах ТОВ "Богданівський плодорозсадник"

    Сучасні технології садівництва полягають у поліпшенні підготовки майбутніх фахівців із виробництва плодів, що є основою забезпечення населення високоякісними продуктами харчування, а переробної промисловості сировиною. Необхідною умовою для набуття студентами глибоких знань і умінь є проведення днів практичної підготовки у виробничих умовах передових спеціалізованих господарствах.
    2 листопада 2017 року здобувачі вищої освіти факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету відвідали товариство з обмеженою відповідальністю «Богданівський плодорозсадник», що розташоване в селі Інгулка Баштанського району на Миколаївщині. Даний захід відбувся за фінансової підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).
    ТОВ «Богданівський плодорозсадник» спеціалізується на вирощуванні якісного посадкового матеріалу плодових дерев та троянд. В господарстві масово вирощуються 25 сортів яблуні, 6 – груші, 15 – персику, 8 – сливи, 10 – черешні, 3 – вишні, 8 – абрикос. Обсяг товарної продукції становить близько 500 тис. саджанців на рік. 
    Виїзний семінар "Закладка саду" пройшов у три етапи. На першому етапі директор плодорозсадника Курило Валерій Пилипович ознайомив учасників із історією виникнення та розвитку господарства, його структурою, основними технологічними процесами, новими сортами та здобутками господарства. Керівник господарства зауважив, що сучасне садівництво висуває особливі вимоги до дослідження ринку продукції, його потреб у високопродуктивних сортах, перевірених та випробуваних в умах південної агрокліматичної зони. Вирощування посадкового матеріалу включає в себе підготовку ґрунту, вибір сорту, висів насіннєвого матеріалу, проведення своєчасного агрохімічного захисту, прищеплення, підготовку матеріалу на зберігання та маркетингові заходи для реалізації товарної продукції. При цьому необхідно постійно покращувати технологію виробництва високоякісної продукції, не зупиняючись на досягнутому.
    Другий етап практичного семінару пройшов в маточно-живцевому саду. Професор Микола Самойленко ознайомив здобувачів вищої освіти з станом і перспективами розвитку світового садівництва; сучасними технологіями вирощування екологічно чистих урожаїв плодових культур в різних ґрунтово-кліматичних зонах; шляхами і способами покращення якості продукції, заходами щодо її збереження; способами скорочення витрат праці і економного використання засобів виробництва в процесі вирощування. Студенти мали змогу спостерігати за технологію викопування, транспортування та закладки саджанців плодових культур на прикопну ділянку, із якої буде здійснюватися реалізація саджанців навесні.
На третьому етапі було проведено майстер клас із копулірування й окулірування персику. Увагу присутніх було звернено на той факт, що від моменту щеплення, до початку плодоношення саджанців проходить від 3-х до 5 років. Отже, помилки на будь-якому етапі технологічного процесу – не припустимі. Щеплення на несумісних підщепах, вимагає досить великих витрат часу, а головне в підсумку можна взагалі не отримати бажаний результат. Несумісність щепи з підщепою може проявлятися і при щепленні між сортами. 
    Екскурсія по господарству та практичний семінар пройшли на високому рівні. Здобувачі вищої освіти факультету агротехнологій залишилися у захваті від організації заходу, корисності та доступності отриманої інформації і передавали слова щирої вдячності ректорату університету та особисто ректору університету академіку В'ячеславу Шебаніну, а також керівнику Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва Володимиру Терновському за надану можливість отримати практичні навички в умовах виробництва.




2017, виїзне заняття, факультет агротехнологій, практичний семінар,

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget