Про «Генетичні дні – 2014»

З 1 по 5 вересня 2014 р. у Празі (Чеська Республіка) на базі Чеського університету природничих наук (Czech University of Life Sciences, Prague) відбулася XXVI-а Міжнародна конференція «Генетичні дні» (XXVI Genetic Days 2014). Миколаївський національний аграрний університет на цьому заході було представлено аспірантом другого року навчання Крамаренко О.С. (науковий керівник – д.с.-г.н., професор Гиль М.І.).

Основні напрями наукової діяльності Конференції стосувалися розробці методик оцінки племінної цінності тварин (EBV), аналізу даних секвенування нового покоління (NGS), генетиці популяцій, генетиці продуктивних ознак, вивчення генетичного різноманіття тварин, рослин та мікроорганізмів.

Під час Конференції було також організовано інтенсивний учбовий курс «Лінійні моделі в генетичній оцінці тварин» при Чеському університеті природничих наук, на якому виступили prof. Ing. Josef Přibyl, DrSc., Ing. Jiří Bauer, DiS., Ing. Petr Pešek та ін.

Серед доповідей, що було прослухано під час Конференції, варто виділити наступні найбільш значущі роботи в галузі генетики та розведення тварин: «NGS-читання геному для пошуку функціональної інформації ознак, що успадковуються комплексно» (проф. Joanna Szyda, Польща), «Комбінація міжнародної (Interbull, MACE) та стандартної оцінок для прогнозу геномної племінної цінності» (проф. Josef Přibyl, Чеська Республіка), «Метод покрокової SNP-оцінки для моделі контрольного дня у молочних корів» (Dr. Zengting Liu Німеччина) та ін.

О.С. Крамаренком було взято участь в робочому семінарі тваринників Чехії, присвяченому прикладним питанням геномної селекції в молочному скотарстві. У форматі цього семінару було рекомендовано збільшити число бугаїв-плідників, що мають геномну оцінку племінної цінності та поставляються на станції штучного запліднення, за рахунок власної репродукції (для тваринницьких господарств Чеської Республіки). Загальне генотиповане поголів’я у цій країні складає більше 5000 голів бугаїв. При цьому, умовою запису плідника в державну племінну книгу є обов’язкове проходження ним процедури SNP-генотипування з використанням чіпу Illumina BovineSNP50 BeadChip.

Результатами участі у Конференції став отриманий аспірантом Крамаренком О.С. сертифікат відповідності про успішне проходження інтенсивного учбового курсу, а також ним була зібрана наукова і методична інформація за темою дисертаційного дослідження.

Заступник декана факультету ТВППТСБ з НДР, к.с.-г.н., в.о. доц. О.Ю. Сметана

Фото



XXVI-а Міжнародна конференція «Генетичні дні» (XXVI Genetic Days 2014).

Дописати коментар

[disqus][facebook]

MKRdezign

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

На платформі Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget